0
Je winkelwagen

Tips bij het kiezen van een vintage lampenkap

Het aanschaffen van een nieuwe of vintage lampenkap is een leuke manier om een lamp een unieke touch te geven. Door het gebruiken van vintage lampenkappen breng je een stukje historie in je interieur.
Maar wellicht heb je een aantal vragen? Want hoe weet je welke vintage lampenkap past en hoe maak je hem vast? En waarom zou je voor een vintage kap kiezen? Waar moet je op letten?
We beantwoorden hier al jouw vragen!

Glazen lampenkap Waffle | Vintage Vedette

Waarom kiezen voor een glazen lampenkap?

Bij de keuze voor een lampenkap denk je misschien niet zo snel aan een vintage lampenkap, en denk je misschien dat een vintage lampenkap niet past. Maar dat in onterecht! De maten voor lampenkappen en fittingen zijn namelijk universeel. Zelfs van kappen van een halve eeuw oud. Is een opening van de kap smaller of breder dan de fitting waar hij op moet komen, dan zijn er speciale koppelstukken die je kunt aanschaffen.

Er zitten flink wat voordelen aan het kopen van een glazen vintage lampenkap. Ten eerste is een vintage kap heel duurzaam. Doordat je hergebruikt is de druk op het milieu meteen een stuk lager. Er hoeft geen nieuwe kap te worden geproduceerd.
Ten tweede is een glazen vintage kap veiliger. Nu we allemaal overgaan op Led verlichting is de kans op oververhitting van het materiaal van je lamp zeer klein, maar bij het gebruik van lampen die nog warm worden is een glazen kap veilig.
Ten derde zorgt een glazen kap ervoor dat je veel ziet van de (led)lamp die in de lamp zit. Tegenwoordig zijn er veel lampen met prachtig kooldraad. Dit geeft jouw lamp een nóg unieker uiterlijk.
Een ander voordeel van een glazen lampenkap ten opzichte van een stoffen kap is dat deze makkelijk schoon te houden is en door de jaren heen geen muffe geurtjes heeft verzameld. Dat scheelt weer luchten 😉

Hoe weet je welke vintage lampenkap past?

Om een passende vintage lampenkap te vinden, is het belangrijk dat je weet op welke fitting de lampenkap komt. In het geval van Vintage Vedette lampenkappen hebben we het voornamelijk over vintage lampenkappen van glas. Deze kappen (maar ook alle andere soorten lampenkappen) hebben vaak twee maten opening. Een opening voor een kleine E14 fitting en een opening voor een grotere E27 fitting.
Stel dus eerst vast of je een kleine of grote fitting hebt. Een kleine fitting (E14) heeft 14 mm schroefdraad. Deze fitting komt vaak voor bij sfeerlampen zoals tafellampen. De diameter van een grote fitting (E27) is 27 millimeter. Deze fitting vind je vaak bij grotere tafellampen, vloerlampen en hanglampen.
Je weet dus of de lampenkap past door te meten wat de diameter is van de opening in de glazen lampenkap en dit te vergelijken met de diameter van de fitting waar de lampenkap op komt.
Voor de Vintage Vedette lampenkappen hebben we dit al voor je gedaan op de productpagina’s van alle losse lampenkappen.

Hoe maak je een vintage lampenkap vast?

Het vastmaken van een vintage lampenkap is heel simpel. Op de fitting zitten twee schroefranden. Deze draai je beiden los. Vervolgens heb je de glazen lampenkap voor je. Kijk nu naar de hals, deze bepaalt hoe je de eerste schroefrand op de fitting draait. Er zijn namelijk twee manieren die je naar smaak zelf kunt bepalen.
De eerste manier is het omgekeerd opzetten van de schroefrand. Dit is mooi als je een glazen lampenkap hebt met opstaande rand. Daardoor valt de schroefrand in de opstaande rand weg en heb je optisch een minder aanwezige fitting. Hieronder een voorbeeld:

De tweede manier is het normaal opzetten van de schroefrand. Dit is mooi als je een glazen lampenkap hebt zonder opstaande rand. De schroefrand valt dan vaak mooi over de kap heen. Hieronder een voorbeeld:

Wanneer de opening van een kap groter is dan de bovenstaande foto’s zijn er koppelstukken te koop. Die worden ook wel glasdragers of kaphouders genoemd. Een glasdrager is een metalen houder met meestal 3 schroefjes. Deze schroefjes houden de kap op zijn plek en de houder is op maat gemaakt voor een E14 standaard fitting. Een kaphouder houdt de kap op dezelfde manier op zijn plaats, en daarmee is de fitting niet meer zichtbaar.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een vintage lampenkap?

Naast bovenstaande tips als de maat van de fitting en de rand van je lampenkap zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden die bepalen welke vintage lampenkap je kunt aanschaffen. Het is belangrijk te kijken naar de functie en gewenste grootte van de lamp.
Wil je de kap gebruiken in de hal? Dan is een bredere glazen vintage lampenkap meer geschikt dan een smalle. Hang je de lamp boven een nachtkastje, dan is het fijn als de lamp wat smaller is zodat het licht niet in je gezicht schijnt wanneer je in bed stapt. Denk hier dus over na.
Ook is het goed om na te denken over de lichtdoorlatendheid. De melkglazen kappen laten minder licht door dan de transparante glazen vintage lampenkappen.

Kortom, met de volgende aandachtspunten in je achterhoofd maak jij de beste keuze:

  • Maat van de fitting
  • Rand van de lampenkap
  • Functie van de lamp
  • Gewenste grootte van de kap

Ben jij op zoek naar een losse vintage lampenkap? Check dan alle vintage hanglampen in onze webshop. De kappen zijn ook los te koop. Stuur ons daarvoor even een berichtje.