0
Je winkelwagen

Een West Germany vaas herkennen

Hoe kan ik een West Germany vaas herkennen en identificeren?

Scheurich Jura | Een West Germany vaas herkennen

Een West Germany vaas herkennen is een hele kluif. Vazen, potten, kleuren, glazuren, decors, bubbels, fat lava?!….. Wat een hoop verschillende soorten West Germany keramiek is er!
Kom je er niet meer uit en wil je nu voor eens en voor altijd weten of je tijdens het struinen op een markt of het thriften in een kringloop een echte West Germany vaas hebt bemachtigd? Lees dan snel verder!

In deze blogpost vertel ik je hoe je een echte West Germany vaas kunt herkennen aan een aantal specifieke kenmerken van de vintage vazen. Hoe langer je met de vazen bezig bent, hoe sneller je de vazen leert herkennen. Je krijgt er dan echt een oog voor omdat je bepaalde vormen en modellen begint te herkennen en dat maakt het zoeken en ontdekken extra leuk!

Wat maakt een West Germany vaas een echte West Germany vaas?

Een West Germany vaas is bijna altijd in Duitsland gemaakt (met een enkele uitzondering voor Oostenrijk). Hier zit een klein stukje geschiedenis aan vast.

Na de oorlog ontstond in Duitsland een snel groeiende economie. Er kwamen grote fabrieken met veel werknemers en machines en er was ruimte om lange productielijnen met ovens op te zetten. Hierdoor konden grote series keramiek gemaakt worden. Doordat de economie zich sterk ontwikkelde en er hierdoor meer geld beschikbaar kwam, kregen ontwerpers meer ruimte voor eigen inbreng en begonnen zij te experimenteren met hun ontwerpen en technieken.
Men deed de vloeibare witte of gekleurde klei in mallen, waarna het uithardde. Vervolgens brachten de ontwerpers allerlei glazuren op waardoor er ontzettend veel verschillende soorten kleuren en verschijningsvormen ontstonden in de oven.

Een West Germany vaas herkennen | Vintage Vedette
West Germany: Een blikvanger in het interieur!

Daarom is een West Germany vaas ook te herkennen aan een uniek in het oog springend uiterlijk met mooi professioneel aangebracht glazuur. Vaak met sprekende kleuren en dikke druppels.
Op de onderkant van de vazen is vaak een ‘code’ te lezen. Deze code is gegraveerd of er opgelegd. Ook vind je heel vaak de tekst ‘W-Germany’ en ook een logo. Soms zit er nog een sticker op de vaas zelf met de naam van de fabriek.

Stap voor stap een West Germany vaas identificeren

Er zijn rond de 30 verschillende merken West Germany vazen! De vazen die je het vaakst tegenkomt zijn Scheurich, Bay, Jasba, Dumler & Breiden en Carstens.
Deze merken zijn het populairst geweest in de jaren 50 tot en met 70. Daarom zijn er veel vazen van gemaakt. In deze blogpost behandel ik de meest voorkomende en enkele wat meer zeldzame merken.

Als ik zelf een vaas tegenkom dan zijn er drie stappen die ik neem om de vaas te identificeren.

Een West Germany vaas herkennen – Stap 1

Onderkant West Germany vaas
Stap 1: Neem een kijkje op de onderkant van de vaas.

Ten eerste begin ik altijd met het goed bekijken van de onderkant van de vaas omdat daar veel informatie te vinden is.
Aan de onderkant blijft altijd een ongeglazuurde rand zichtbaar doordat de vaas in de oven op een plaat heeft gestaan. Hier kan geen glazuur uitharden. De fabrieken gebruikten verschillende kleisoorten, daarom kan de kleur van de klei ook helpen bij het identificeren van de vaas.

Op de onderkant van de vazen is vaak een ‘code’ van meerdere cijfers te lezen, welke gegraveerd of er opgelegd is. Het eerste gedeelte van het getal is het modelnummer, dat de vorm of model van de vaas aangeeft. Het tweede getal is de hoogte in cm.
In heel veel gevallen vind je de tekst ‘W-Germany’ en soms ook een logo. De tekst kan op een bepaalde manier geschreven zijn waardoor je ook het specifieke merk hieraan kunt identificeren.

Een West Germany vaas herkennen – Stap 2

Bay Keramik sticker
Stap 2: Bekijk of er een sticker aanwezig is.

Ten tweede kijk ik of er een sticker is dat het merk kan bevestigen. Veel stickers op West Germany vazen zijn namelijk gedrukt met een merknaam. Soms staat er geen exacte merknaam op de sticker maar kun je door de tekst die erop staat wel afleiden welk merk het is. Door de jaren heen zijn veel stickers helaas vaak van een vaas afgewassen of onleesbaar geworden.

Een West Germany vaas herkennen – Stap 3

West Germany vaas decor
Stap 3: Bekijk het decor of patroon en het glazuur goed.

Als laatste kijk ik nog naar het decor en het model. Er zijn namelijk merken die vaak een specifieke kleur, model, patroon of techniek van glazuren gebruiken. In de meeste gevallen kun je een vaas met deze drie stappen (ongeacht of ze je alle drie wel of geen informatie geven) de vaas identificeren.

Dateren

Het dateren van een vaas gaat nog een stap verder dan alleen het identificeren. Eigenlijk is dit meer toegeschreven aan de echte kenners en verzamelaars, maar je kunt wel stellen dat er wat algemene kenmerken zijn per stijlperiode. Zo waren de vazen uit de jaren 50 en 60 wat meer terughoudend van kleur, en werden er meer stickers gebruikt dan graveringen onderop. Deze vazen zullen minder vaak een logo of naam onderop de vaas hebben.

De vazen uit de jaren 70 kregen veel fellere kleuren, apartere designs en dikker glazuur zoals het bekende ‘fat lava’ glazuur.

Een West Germany vaas herkennen
Dik aangebracht glazuur dat in de oven gaat ‘bruisen’. Het uiterlijk lijkt op lava.

De verschillende merken West Germany vazen en hun specifieke kenmerken

Scheurich

Onderkant van de vaas – Scheurich maakte altijd gebruik van witte klei. De vazen zijn gesigneerd met ‘ W.GERMANY ‘ of ‘ WEST GERMANY’ gevolgd door drie cijfers, een streepje en twee cijfers.

Stickers – De stickers op een Scheurich vaas kunnen in meerdere vormen voorkomen. Dit is afhankelijk van de datering. Scheurich gebruikte veel verschillende soorten stickers door de jaren heen.

  • Een paarse sticker met crème kleurige letters werd vooral eind jaren 70 gebruikt.
  • Er is een goud/zilvergekleurde sticker met Scheurich Europ Linie als tekst erop. Deze sticker werd gebruikt van eind jaren 60 tot halverwege jaren 70.
  • Een crème oranje sticker met in zwarte letters Europ Keramik erop.
  • Een zilveren sticker met S & G Keramik.
  • Een gouden sticker met West Keramik.
  • Een wit papieren sticker met rode en zwarte letters. Deze werd gebruikt gedurende de gehele jaren 80.

Decor – De vazen van Scheurich zijn veel voorkomend en daardoor ook redelijk makkelijk te herkennen. Er zijn vazen met een uienmotief die men Amsterdammer noemt, het Fabiola decor met een duidelijk bruin en rood glazuur. Decor Jura heeft een fossielenmotief, Prisma een prismamotief en het Koralle decor heeft een motief dat lijkt op pauwenveren.

Carstens

Onderkant van de vaas – Carstens maakte vazen van roodbruine klei. Carstens signeerde de producten duidelijk met twee ingebakken huisjes met een T en een C eronder, gevolgd door een modelnummer en dan een getal dat de hoogte in cm. aangeeft en de woorden ‘W.-GERMANY’. Soms staat er op de bodem een driecijferig modelnummer gevolgd door een enkel nummer waarbij 1 staat voor het kleinste model en 6 voor het grootste model.

Onderkant Carstens vaas
Het o zo herkenbare signatuur van Carstens.

Stickers – Carstens gebruikte goudkleurige stickers met daarop ‘TÖNNIESHOF Carstens W-GERMANY’.

Decor – Carstens gebruikte veel verschillende decors met veel details zoals Manilla, Atelier, Ankara en Altamira. Het decor Ankara werd gecreëerd door op sommige delen was aan te brengen voor het de oven inging waardoor het glazuur daar juist niet kon hechten.

Bay Keramik

Onderkant van de vaas – Bay gebruikte altijd witte klei voor het maken van de vazen. De vazen zijn aan de onderkant meestal gemerkt met ‘BAY’.
Op de bodem staat meestal een getal van twee of drie cijfers (modelnummer) gevolgd door een spatie of streepje en een getal dat de hoogte in centimeters aangeeft.
Bay duidt het land van herkomst aan met ‘W.-GERMANY’, WEST-GERMANY. Let op de typische vorm van de ‘y ‘ die onderop omhoog krult. Als het merk zelf niet gemerkt staat onderop, kijk dan vooral naar de letter y. De krul onderop is echt kenmerkend voor Bay vazen. Evenals de ‘W.-‘ is typisch voor Bay.

Stickers – In de jaren vijftig en zestig gebruikte Bay een goud- of zilverkleurige sticker met een ‘kroontje’ en de tekst ‘Bay Keramik’. In de jaren zeventig en tachtig gebruikte Bay een papieren sticker met de tekst ‘BAY KERAMIK’. ​

Bay Keramik sticker
Jaren 50/60 sticker.

Decor – De decoraties van Bay zijn goed te voelen, ze hebben een duidelijk reliëf, en vaak wordt er gebruik gemaakt van geometrische vormen.

Steuler

Onderkant van de vaas – Steuler produceerde vazen met roodbruine klei tot het einde van 1959 en op de bodem werd in reliëf het merk meegegoten. Vanaf 1960 begon Steuler witte klei te gebruiken. Het logo van Steuler dat werd gebruikt vanaf de jaren 60, is een S met een T erin. Het oude merkteken dat gebruikt werd is een stuk langwerpiger. Steuler plaatst vaak een schuine streep tussen model nummer en hoogte. Dit is een goed punt om Steuler aan te herkennen.

Stickers – Steuler gebruikte geen stickers.

Decor – Een bekend decor van Steuler is Zyklon.

Strehla

Officieel is Strehla geen West Germany vaas, maar een vaas uit het Oosten van Duitsland, een East Germany vaas dus!

Onderkant van de vaas – Strehla gebruikte meestal bruine klei. Op de bodem staat een soort zeshoek met daarin de merknaam Strehla. Soms was dit merkteken ingedrukt en soms was het een inktstempel. Dat maakt het vaak wat slecht leesbaar, dus dit is ook een goed punt om een Strehla vaas juist te herkennen. Vaak staat de aanduiding ‘GDR’ vermeld. Het vaasnummer bestaat meestal uit vier cijfers en is ingedrukt in de bodem.

Strehla signatuur
Ingedrukte signatuur.
Strehla signatuur
Inktstempel signatuur.

Stickers – Strehla stickerde zijn producten bijna nooit. 

Decor – Strehla decors zijn vaak ingetogen van kleur. Dit is duidelijk te zien op de fotos hieronder. Strehla maakte wel eens vazen met meer sprekende kleuren, maar deze zijn zeldzaam!

Ruscha

Onderkant van de vaas – Ruscha gebruikte altijd witte klei voor de vazen. Bij deze vazen bestaat het modelnummer altijd uit drie getallen met daar achter een getal (1 t/m 5) dat de grootte van de vaas aangeeft.

Stickers – Ruscha gebruikte geen stickers op de vazen.

Decor – Ruscha gebruikte vele decors voor de vazen, vaak met exotische namen die verwezen naar warme oorden. Namelijk Domino, Milano, Napoli, Paloma, Sudan, Vulcano en Kreta.

Marei

Onderkant van de vaas – Marei gebruikte voor de productie van de vazen zowel rode als witte klei. Vaak werd er alleen een modelnummer op de bodem geplaatst, zonder het aantal centimeters.

Stickers – Marei gebruikte geen stickers op de vazen.

Decor – Marei gebruikte vaak een typisch paars glazuur. Dit glazuur was heel helder en sherp van kleur en is daaraan goed te herkennen.

Jasba

Onderkant van de vaas – Jasba gebruikte witte klei. In de jaren zestig en zeventig staat de merknaam Jasba vaak in een ovaal merkteken gedrukt.
De modelnummers en de maat staan vaak achter een hoofletter N. Dit is een goed herkenningspunt voor Jasba! Jasba is het enige merk dat de aanduiding ‘WEST GERMANY’ in reliëf meebakte in een ovaalvorm.

Jasba signatuur op vloerlamp
Buiten vazen ontwierp Jasba ook vloerlampen.
Een West Germany vaas herkennen
Een duidelijk merkteken.

Stickers – In de periode jaren 50 tot begin jaren 60 gebruikte Jasba zilveren stickers met zwarte letters. In de jaren zeventig gebruikte Jasba zilverkleurige stickers met daarop ‘Jasba über 1000 ºC gebrannt’. Ook zijn er gouden stickers gebruikt met zwarte letters.

Decor – Jasba werd bekend door het gebruik van heldere kleuren op meer complexe vormen. Een van mijn favoriete decors van Jasba is de ananas!

VEB handelsleben

Onderkant van de vaas – VEB Haldensleben gebruikte witte en bruine klei. Op de bodem staat een cirkel met daarin een H met een halve ovaal erover heen. Het modelnummer bestaat meestal uit vier cijfers, soms met een letter erachter of eronder.

VEB Handelsleben signatuur
VEB Handelsleben zonder logo.

Stickers – VEB Haldensleben stickerde zijn producten met een goudkleurig etiket met daarop het logo in rode kleur.

Decor – Net zoals de vazen van Strehla zijn de kleuren vaak ingetogen. Vaak zit er een metaalachtig glazuur op de vazen.

Dümler & Breiden

Onderkant van de vaas – De meeste vazen van Dumler en Breiden hebben aan de onderkant een merk van twee gekruiste zwaarden met de letters D en B. Meestal is ook aangegeven Höhr-Grenzhausen of alleen Höhr en soms Germany. Er werd geen West of W. gebruikt voor het woord Germany.
Aan het eind van de jaren 70 werd enkel het modelnummer onderop gebruikt.

Stickers – Dumler en Breiden gebruikte zilverkleurige stickers met de tekst Hohr. In de jaren 80 kwamen er papieren stickers met rode en zwarte tekst.

Dumler en Breiden sticker

Decor – Dumler en Breiden gebruikte ook exotische namen voor hun decors, zoals Komet, Korfu, Bombay, Rio en Peru. Aan het eind van de jaren 60 gebruikte men een koperkleurig glazuur, waar fijne koperdeeltjes in verwerkt zijn. Dit geeft in het licht een mooi glanzend effect.

Een West Germany vaas kopen

Heb je zelf geen tijd om op zoek te gaan naar mooie vintage vazen maar ben je stiekem na het lezen van dit blog verliefd geworden? Via mijn instagram verkoop ik regelmatig verschillende mooie West Germany vazen! Regelmatig post ik nieuwe items op mijn instagram en als je iets leuks ziet kun je reageren met ‘verkocht’. Bovendien kun je hier ook leuke andere vintage items scoren! Check hier welke West Germany vazen ik nog beschikbaar heb!

Een West Germany vaas herkennen

Liefs,

Vintage Vedette

Vintage vazen zijn perfect om je interieur meteen een vintage feel te geven. Maar ook het toevoegen van vintage hanglampen is een simpele en leuke manier om vintage in je interieur te brengen. In onze webshop vind je prachtige vintage lampen. Van hanglamp tot wandlamp en van tafellamp tot plafonniere.

Voor dit blog heb ik gebruik mogen maken van foto’s uit eigen collectie, via leden van de Facebook groep West German Pottery (and East German Pottery), maar in het bijzonder van mijn instagram volgers die net als ik gek zijn op West Germany vazen! Speciale vermelding voor Meike Arts die mij bijna 75 fotos heeft ingestuurd! Dankjewel!