Vintage Vedette

Vintage verlichting op maat

FAQ over vintage verlichting

Vragen over vintage verlichting? Hier vind je de meestgestelde vragen over herkomst, aanschaf, styling, het gebruik en onderhoud van vintage verlichting. Mocht jouw vraag er niet tussen staan stuur ons dan een mail, dan beantwoorden we je vraag zo snel mogelijk!


Hoe kan ik de juiste maat vintage glazen lampenkap vinden?

Vintage glazen lampenkappen kun je vaak combineren met bestaande lampen. De meeste lampen hebben een E14 of een E27 fitting. Een E14 fitting is geschikt voor smalle lampen, een E27 fitting is geschikt voor bredere lampen.

De letter ‘E’ is de aanduiding voor Edison-schroefdraad, genoemd naar de uitvinder Thomas Edison. Het getal achter de ‘E’ staat voor de breedte (diameter) van de schroefdraad. Zo heeft een E14 fitting dus een diameter van 14 mm.

Om te bepalen welke fitting je hebt meet je dus de binnenkant van de fitting op en niet de buitenkant 😉
* De binnenkant van een E14 fitting heeft een diameter van 14 mm.
* De binnenkant van een E27 fitting heeft een diameter van 27 mm.

Fitting maten


Bij onze vintage glazen lampenkappen staat in de tekst of de kap geschikt is voor een E14 of een E27 fitting. Zo maak je de juiste keuze.


Is het veilig om vintage glazen lampenkappen te gebruiken bij moderne lichtbronnen?

Jazeker, vintage glazen lampenkappen kunnen veilig gebruikt worden bij moderne lichtbronnen, zolang de fittingen dezelfde diameter hebben en compatibel zijn met elkaar.


Hoe monteer ik vintage verlichting thuis?

Het monteren van vintage verlichting is niet moeilijk. We hebben hieronder verschillende how-to blogs geplaatst die je helpen bij de montage van jouw vintage verlichting. Volg stap voor stap de volgende instructies:

Hoe hang ik een vintage hanglamp op?
Hoe hang ik een vintage plafonniere op?
Hoe hang ik een vintage wandlamp op?


Hoe kan ik een vintage glazen lampenkap schoonmaken?

De vintage glazen lampenkap schoonmaken kan met een zachte vochtige doek. Je droogt hem na met een zachte droge doek. Je hoeft hier geen reinigingsmiddel voor te gebruiken. Dat kan namelijk verf op de kap aantasten.


Hoe kan ik het metaal van mijn vintage hanglamp of wandlamp schoonmaken?

De messing, koperen en chromen fittingen kunnen na een tijdje vlekjes vertonen door het aanraken met je handen. Dit is normaal en niet erg. Je kunt dit oppoetsen met koperpoets van bijvoorbeeld Brasso. In onze blog koper poetsen van vintage verlichting lees je er alles over.


Hoe plaats ik de vintage lampenkap aan een fitting?

De fitting heeft twee ringen, de zogenaamde schroefranden. Deze klemmen de vintage lampenkap vast wanneer je ze aandraait. Je kunt hiermee spelen. De bovenste schroefrand draai je op de fitting en vervolgens plaats je de kap op de fitting van onderen af. Dan draai je de onderste schroefrand op de fitting zodat deze de kap tegenhoudt en hij er niet af kan vallen. Door het draaien van de twee schroefranden kun je de hoogte van de kap op de fitting bepalen en de kap recht stellen als hij iets scheef hangt. In ons blog: 4 tips bij het aanschaffen van een vintage lampenkap vind je meer informatie en foto’s.


Hoe kan ik een vintage glazen lampenkap goed verlichten?

Kies een led-lamp met de gewenste wattage, lumen en kelvin, die geschikt is voor de fitting en de stijl van de lampenkap. Als de lampenkap gemaakt is van donker, dik glas, gebruik dan een meer heldere lamp met meer lumen om de ruimte te verlichten. Is het glas helder, dan kun je gebruik maken van een led-lamp met een lager lumen voor een zachtere verlichting.

Qua stijl kun je zelf alle kanten op. Vind je het leuk dat de led-lamp goed zichtbaar is? Kies dan voor een led-lamp met een grotere diameter en hoogte. Wil je de lichtbron juist iets meer verbergen, kies dan een kleinere diameter en een lagere hoogte van de led-lamp. Bij het gebruik van vintage verlichting raden wij áltijd het gebruik van led-lampen aan.


Hoe kort ik een snoer in?

In deze uitgebreide instructievideo zie je hoe je een snoer inkort.


Hoe stel ik de lengte in van de hanglamp?

Heb je een hanglamp met plafondkap, dan worden onze plafondkappen altijd geleverd met luxe trekontlasting. Dit is een kleine uitstulping aan de plafondkap van metaal waar het snoer doorheen loopt. Er zit hier een klein schroefje in. Door dit schroefje los te draaien kun je de hanglamp in hoogte verstellen en zo de lengte van het snoer bepalen.


Hoe bestel ik vintage verlichting?

Er zijn een aantal manieren om vintage verlichting bij Vintage Vedette aan te schaffen:

  1. Webshop: Maak direct een keuze in de webshop en bestel online.
  2. Whatsapp: Twijfel je? Stuur me een mail met je telefoonnummer en ik stuur via whatsapp filmpjes van vintage verlichting die je beter wilt bekijken.
  3. Langskomen: Je kunt langskomen in onze studio te Zundert op afspraak.

Hoe stel ik zelf een vintage lamp samen in de webshop?

Bij Mix & Match stel jij zelf jouw vintage lamp helemaal samen. Op deze manier bepaal je of je een luxe plafondkap erbij wilt, welk soort & kleur snoer en fitting. Misschien wil je geen led-lampje erbij, of geen plafondkap maar wel een snoer met schakelaar en stekker. Dan kun je dat in de Mix & Match module allemaal aangeven. De Mix & Match module is toegevoegd aan de productpagina’s van alle vintage lampenkappen. Wil je alleen de lampenkap los kopen? Dan kies je in de Mix & Match module bij alle keuzes voor het kruisje.

Wat zit er standaard bij een vintage hanglamp?

De Vintage Vedette Hanglamp wordt standaard geleverd met de volgende onderdelen.

  • Vintage lampenkap
  • Fitting met luxe trekontlaster
  • Fitting schroefranden
  • Snoer
  • Kroonsteen

Optioneel kun je de volgende onderdelen selecteren op de productpagina van de vintage hanglamp:

  • Plafondkap met luxe trekontlasting en montage materiaal
  • (Dimbare) Zeer zuinige led-lamp

Welke kwaliteit mag ik verwachten van de vintage lampenkappen?

De kapjes zijn allemaal rond de 50-100 jaar oud. Dit kan betekenen dat er soms een minuscuul kleine chip of scheurtje zit in een kapje. We selecteren de kapjes op zo’n manier dat deze gebruikerssporen zo minimaal zijn of precies onder de elektra onderdelen vallen zodat ze niet te zien zijn.
Ook mag je er van uit gaan dat we op kwaliteit en zeldzaamheid selecteren, maar kapjes kunnen door de tijd heen wat lichte schoonheidsfoutjes oplopen. Daarom kun je altijd op aanvraag een video opvragen van je gekozen kapje of kapjes, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Hieronder zie je voorbeelden van eventuele voorkomende schoonheidsfoutjes.


Welke kwaliteit mag ik verwachten van de snoeren?

Onze snoeren zijn 100% gemaakt in Italië. Van het industriële proces van de PVC-kabels tot het fijne werk van het maatwerk dat in de voeringen van textiel gaat, elk onderdeel is gemaakt in Italië. Inclusief het ontwerp! De stof die voor de afwerking wordt gebruikt, wordt geleverd in unieke kleurtinten.
De PVC-kabels zijn geproduceerd op basis van een speciale formule die de flexibiliteit maximaliseert en uitstulpingen voorkomt. Snoeren die opgevouwen hebben gelegen, hebben even wat tijd nodig om ‘uit te zakken’. Dit gebeurt vanzelf als de lampen ophangen.

In september 2022 zijn we op bezoek gegaan bij onze leverancier. We namen een kijkje in de fabriek om het proces van het weven van de stof van dichtbij te bekijken en omdat we het heel belangrijk vinden dat er sprake is van goede arbeidsomstandigheden.


Wat betekent de categorie verdeling 1 tot en met 5?

Vintage Vedette lights zijn verdeeld in 5 categorieën welke de uiteindelijke prijs van een losse lampenkap of van je totaalpakket bepalen. De categorieën geven aan hoe mooi, zeldzaam en bijzonder een kapje is. Hoe zeldzamer, hoe hoger de categorie en dus een meer bijzonder kapje! Categorie 1 lampenkappen zijn minder zeldzaam dan categorie 5 lampenkappen. De categorie wordt genoemd op de productpagina’s in de tekst.


Hoe worden de Vintage Vedette Lights verzonden?

De Vintage Vedette Lights worden aangetekend verzonden met PostNL binnen Nederland en met DHL naar België. Wanneer je niet thuis bent bij levering dan heb je nog 7 dagen om het pakket bij het afhaalpunt op te halen voordat het retour wordt gezonden.
Wil je bestellen vanuit een ander land? Dan kun je even contact opnemen via mail voor de verzendkosten en bestellen.