0
Je winkelwagen

Hoe kun je een snoer inkorten?

Om je hanglamp op de juiste hoogte te hangen is het soms nodig om je snoer in te korten. Het snoer inkorten van je hanglamp is niet heel moeilijk. Het snoer bestaat uit lange koperdraden die zijn omhuld met een pvc mantel. Deze mantels zijn ook weer omhuld met een witte of zwarte pvc mantel en eventueel een extra laag van katoen of rayon met een leuk kleurtje! 

Het verkorten van een snoer gaat redelijk makkelijk met de juiste materialen. Onderaan de pagina vind je de uitleg nog eens terug in een video.

Benodigdheden voor het inkorten van een snoer: 

  • plakband
  • spanningzoeker 
  • snoersnijder of stanleymes
  • snoerstripper
  • eventueel een schaar
Lampensnoer inkorten benodigdheden | Vintage Vedette

Stap 1: Bepalen waar je het snoer gaat inkorten

Verwijder met de spanningzoeker de kroonsteen. Draai de trekontlasting van de plafondkap los zodat het snoer vrij komt en je deze door de plafondkap heen los kunt trekken. 

Stap 2: De mantel van het snoer inkorten

Allereerst plak je een plakbandje rondom het snoer waar jij hem wilt verkorten. Knip het snoer door in het midden van het plakbandje met een snoersnijder of snijd het door met een stanleymes.

Vervolgens ga je de mantel (inclusief of exclusief de extra laag van katoen of rayon) weghalen zodat de bruine en blauwe draad vrij komen te liggen. Dit doe je door op ongeveer drie cm vanaf de bovenkant van het net korter geknipte snoer weer een plakbandje te plakken. Nu is een snoersnijder het handigste, maar je kunt deze stap ook uitvoeren met een stanleymes.

Zet de snoersnijder of het stanleymes weer in het midden van het plakbandje en draai zachtjes rondjes over het snoer. Doe dit heel voorzichtig want je wilt wel de extra laag en de witte mantel weghebben, maar niét de blauwe en bruine mantel, die moeten volledig intact blijven! Een heel voorzichtig en precies werkje dus. Heb je dit goed gedaan, dan kun je met de snoerstripper de losgesneden laag eraf strippen. Als laatste strip je nog ongeveer een halve cm van de bruine en blauwe draad zodat het koper erin zichtbaar wordt. 

Bij een twisted snoer gaat het inkorten van het snoer wat anders. Een twisted snoer heeft geen extra witte of zwarte pvc mantel. Hier plak je ook een plakbandje ongeveer 3 cm onder het einde van je snoer. Vervolgens haal je de gevlochten stof een beetje los en die knip je weg met een schaar tot aan het plankbandje. Daarna hoef je alleen nog ongeveer een halve cm van de bruine en blauwe draad af te strippen zodat het koper erin zichtbaar wordt. 

Stap 3: Het verkorte snoer van de hanglamp monteren aan de plafondkap

Je kunt nu het snoer weer door de trekontlaster halen en de trekontlasting vastzetten. Zorg ervoor dat er ongeveer 10 cm snoer door de plafondkap heen zit. Vervolgens draai je de beide koperen puntjes van de snoeren samen en draai je ze naar een kant. Nu kun je de kroonsteen weer aan het ingekorte snoer monteren en je bent klaar voor het monteren aan de beugel! 

Denk je nu ‘laat maar zitten, geen zin in?’ In onze shop vind je vintage hanglampen compleet met plafondkap, snoer, fitting en peertje. Tijdens het bestellen kun je de gewenste snoer lengte doorgeven in het opmerkingenveld en wordt de lamp compleet gemonteerd aan je geleverd. 

Video snoer inkorten

Klik hier voor de montagevideo snoer inkorten.