0
Je winkelwagen

Hoe moet ik een lamp ophangen?

Een lamp ophangen vraagt even wat tijd maar is niet heel moelijk. Heb jij een hanglamp aangeschaft en vraag je je af hoe je die het beste kunt ophangen? In deze blogpost leg ik je stap voor stap uit hoe je dat het beste aanpakt en krijg je een overzicht van alle benodigde materialen. Onderaan deze pagina vind je de uitleg nog een keer in een video.

Waarschuwing! Zorg er altijd voor dat de stroom is afgesloten tijdens het ophangen van je hanglamp. Zet de hele groep uit in de meterkast waar je ophangpunt op is aangesloten.

Een lamp ophangen: de benodigdheden

  • boormachine
  • pluggen en schroeven
  • hamer
  • schroevendraaier
  • spanningszoeker
  • kroonsteen

Stap 1: Bepalen van de positie

Allereerst dien je de positie van de hanglamp te bepalen. Wil je hem in het midden boven de eettafel ophangen? In een hoek naast de bank? Of wellicht boven je nachtkastje? Je kunt gebruik maken van de metalen beugel om de positie goed te bepalen. In de beugel zitten uitsparingen waar je met een potlood een kruisje kunt zetten. Zet in elke uitsparing een kruisje.

Stap 2: Gaten boren in het plafond

Om je hanglamp stevig te verankeren in het plafond, is het nodig om gaten te boren met de boormachine. In de gaten plaats je pluggen. De pluggen zetten uit wanneer je de schroeven erin draait zodat het geboorde gat opgevuld wordt en gewicht kan dragen.
Zorg ervoor dat je de juiste soorten pluggen en schroeven gebruikt voor jouw type plafond, de bouwmarkt kan je hier goed in adviseren. Boor de gaten waar je de kruisjes hebt gezet en plaats de pluggen in de gaten. De pluggen moeten helemaal in het plafond zitten. Ze mogen er niet een stuk uitsteken. Je kunt met een hamer zachtjes de pluggen in de gaten kloppen als het wat stroef gaat.

Stap 3: De beugel monteren waar jouw lamp aan komt te hangen

Nu kun je de beugel voor de hanglamp monteren door de beugel vast te schroeven met geschikte schroeven. Check na het schroeven even of de beugel strak vast zit.

Een lamp ophangen | DIY Stappenplan | Vintage Vedette

Stap 4: Het snoer van de lamp verbinden met de snoeren uit het plafond.

Nu de beugel stevig hangt, kun je de plafondkap met het al gemonteerde snoer aan de beugel monteren. Voordat je dat kunt doen, moet je de stroomdraden die uit het plafond komen verbinden met de stroomdraden die uit je snoer komen. Hier gebruik je de kroonsteen voor. De hanglampen van Vintage Vedette worden geleverd met twee-aderige snoeren en een optionele aardedraad. Mocht er een aardedraad uit je plafond komen dan kun je die verbinden met de aardedraad die aan de meegeleverde beugel zit. Hoe dat moet lees je hieronder. 

Check even met de spanningzoeker of er echt geen stroom staat op de draad. Dit kun je zien door het puntje van de spanningzoeker tegen het koperen gedeelte van het draad te plaatsen. Gaat er een lichtje branden, dan staat er nog stroom op, zet dan alsnog de bijbehorende groep uit. 

Er zijn verschillende situaties mogelijk: 
  • Er komen een blauw en bruin draad uit het plafond. Dan verbind je de blauwe draad van het snoer van de hanglamp met het blauwe draad dat uit je plafond komt de bruine draad met de bruine draad. De geelgroene draad (aardedraad) die soms in je plafondkap zit kun je gewoon laten voor wat hij is. Als er geen aardedraad uit je plafond komt hoef je die niet te verbinden. Het verbinden van de blauwe en bruine draad doe je met een kroonsteen met twee gangen. 
  • Er komen een rood en zwart draad uit je plafond. Dit zie je vooral in oude huizen zoals hier op de foto’s. Je verbindt de rode draad met de blauwe draad en de zwarte draad met de rode draad via een kroonsteen met twee gangen. 
  • Er komen naast een blauwe, bruine, rode of zwarte ook nog een geelgroene draad uit je plafond. Dan verbind je alle draden met elkaar via een kroonsteen met drie gangen. Geelgroen verbind je met geelgroen. 

Zorg er tijdens het monteren voor dat er geen trekspanning op de draden komt. Vraag iemand je te helpen om de nog niet vastgezette plafondkap met het snoer even vast te houden zodat je de kroonsteen makkelijk kunt verbinden. 

Stap 5: De lamp ophangen aan de beugel.

Nu is het een kwestie van de lamp ophangen door de plafondkap te monteren op de beugel met de bijgeleverde kleine schroefjes. En je hanglamp hangt! 
Vergeet niet de stroom weer op de groep te zetten voor je de schakelaar weer omzet om je hanglamp te testen ūüėČ

Waarschuwing! Zorg er altijd voor dat de stroom is afgesloten tijdens het ophangen van je hanglamp. Zet de hele groep uit in de meterkast waar je ophangpunt op is aangesloten. 

Een lamp ophangen | DIY Stappenplan | Vintage Vedette

Neem eens een kijkje bij onze vintage hanglampen, deze worden geleverd met een plafondkap die te monteren is aan de hand van dit DIY stappenplan – lamp ophangen.