0
Je winkelwagen

Poetsen van vintage verlichting

Vintage helder glazen hanglamp Clear Sky | Zelf een lamp samenstellen

Na verloop van tijd worden de messing, koper of chromen onderdelen van jouw vintage lamp iets donkerder. Dat is niet erg, dat is normaal voor het materiaal.

Het goede nieuws is; je krijgt je messing, koper of chroom gewoon weer mooi in topstaat. Het iets minder goede nieuws is; je hebt er even wat tijd voor nodig en goede handcréme achteraf of een paar goede huishoudschoenen.

Het verkleuren na verloop van tijd komt door zuren van je handen en bepaalde stoffen in de lucht, daarom zul je wanneer gewenst je mooie lamponderdelen moeten poetsen om het glanzend te houden. Wil je weten wat het verschil tussen koper messing en brons is lees dan de blog hierover!

Benodigdheden voor het koper poetsen van messing of bronzen items:

  • Brasso of een ander poetsmiddel voor koper, messing of brons
  • Een doek die je na gebruik weg kunt gooien
  • Toilet- of keukenpapier
  • Huishoudhandschoenen of een hele goede vette handcreme

Een laagje Brasso koperpoets

De eerste stap in het oppoetsen is om de Brasso goed te schudden. Doe een kleine hoeveelheid koperpoets op de doek (die je na gebruik weg kunt gooien) en smeer je messing, chromen of bronzen onderdeel hiermee in. Laat dit een minuut intrekken. Pas op dat je de brasso niet in de open delen van je fitting smeert. Het gaat er echt om dat je opppervlakkig de laag insmeert. Hierna pak je dezelfde doek en wrijf je de Brasso goed in het messing of brons in. Veeg net zolang tot er wat glans begint te komen en haal eventueel overtollige koperpoets weg met de doek.

Je onderdelen van messing of koper poetsen met droog papier

Vervolgens pak je het toilet of keukenpapier en wrijft de koperpoets goed op. Het zwarte goedje wat van je item afkomt blijft nu goed plakken aan het droge papier. Hierdoor gaat het onderdeel ontzettend goed glanzen!

Vintage koper poetsen
Vintage vaasje is opgepoetst met Brasso

Herhaal al deze stappen zo vaak als nodig is, maar let er wel op dat je koperpoets niet zolang moet laten intrekken dat het opdroogt. Veeg het eraf, zolang het nog nat is. Gooi na gebruik de gebruikte spullen bij het chemisch afval. De handcreme gebruik je om je handen goed in te vetten, voornamelijk omdat de Brasso je handen extreem uitdroogt en dat voel je pas de volgende dag. Of je gebruikt natuurlijk gewoon huishoud handschoenen.

Veel succes! Liefs,

Vintage Vedette