0
Je winkelwagen

Waarom kiezen voor een led lamp?

Een dimbare led lamp is de oplossing voor al je verlichtings problemen.
Want weet je nog vroeger? Toen we om de haverklap peertjes moesten vervangen omdat een draadje doorgebrand was of een lampje kapot geklapt? De oude gloeilamp is een kleine energievreter.

De spaarlamp deed je tenenkrommend wachten tot je iets kon zien, en de hallogeenlamp werd ontzettend heet. Tegenwoordig zijn er veel energiezuinige alternatieven ontwikkeld. Een daarvan is de dimbare led lamp. En daar is Vintage Vedette fan van!

Wat is een ledlamp?

Een led lamp is opgebouwd uit een groep Leds. Led staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrische component met twee elektroden waar elektriciteit doorheen stroomt. Door de constante bewegingen van de elektronen in het halfgeleidermateriaal ontstaat er licht. Ledlampen reageren ontzettend snel als je ze aanzet en kunnen goed tegen snel in- en uitschakelen.

Dimbare led lamp | Vintage Vedette
Dimbare led filament lamp

Hoe werkt een ledlamp?

Door elektriciteit door de diode te leiden, komt er energie vrij. Deze energie wordt vervolgens omgezet in licht: het licht dat uit de led lamp straalt. Omdat de meeste energie in led lampen wordt omgezet tot licht, komt er niet veel warmte vrij bij het produceren van verlichting. Dit zorgt ervoor dat de lampen veilig zijn om te gebruiken, en dat ze een lange levensduur hebben.
Door de materialen en de processen waarmee de led chip is gemaakt, wordt de kleur van het licht bepaald. Daarom kunnen led lampen tegenwoordig ook een warme, heldere verlichting uitstralen. Vaak wordt er in de led lampen ook een dimbare chip gezet, waardoor het licht met behulp van een dimmer helderder of juist minder helder kan worden uitgestraald.

Waarom een led lamp voor vintage verlichting?

Een led lamp is goed voor het milieu, energiebesparend, heeft een unieke look, wordt niet warm, is veilig en heeft een lange levensduur. Zo dan! Dat zijn alle voordelen op een rij.
Maar het grootste voordeel voor jezelf en voor het milieu is dat LED tot wel 90% aan energie bespaart! Een voorbeeld; een LED Filament lamp van 7 Watt vervangt een gloeilamp van 50 Watt. Dat is een groot verschil, waardoor er dus ook veel minder stroom wordt verbruikt. Verder is een vintage LED lamp beter voor het milieu, omdat er geen giftige stoffen worden gebruikt en de lamp zelf niet warm wordt.

Wat is een filament led lamp?

Filament is niets anders dan een kooldraad waar het licht vanaf komt. LED lampen die we in het assortiment van Vintage Vedette hebben, worden ook wel LED Kooldraadlampen of LED Vintage lampen genoemd. We hebben gekozen voor LED lampen met helder glas, waardoor het filament goed zichtbaar is. Het filament in de lampen is gedraaid. Dit geeft een unieke touch aan je vintage lamp.

De voordelen van een dimbare filement led-lamp

Het voordeel van een dimbare Led kooldraadlamp is dat je nóg meer bespaart op je energieverbruik. Dat komt omdat de lamp niet op volle sterkte hoeft te schijnen, wanneer deze wordt gedimd. Oftewel; er is niet de volledige capaciteit aan vermogen nodig.
Ook kun je met een dimbare led lamp de sfeer in een ruimte in een handomdraai aanpassen. Heb je duidelijk licht nodig omdat je wilt lezen? Dan zet je de lamp voluit. Heb je een gezellige avond met vrienden dan dim je ze naar zachter licht. Het voordeel van de dimbare ledlampen die geleverd worden bij de Vintage Vedette Lights is dat ze gebruikt kunnen worden mét dimmer, maar ook gewoon zonder.

Wat kost een led lamp?

Een ledlamp is in de aanschaf iets duurder dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Maar met de kosten voor verbruik verdien je dit meteen weer terug. Een klein rekenvoorbeeld: Stel dat je de led lamp 7 jaar lang 10 uur per dag aanzet. Dat kost je in totaal: 2 W × 25.000 h × € 0,21 / kWh = €10,50. Met een aanschafprijs van gemiddeld 12,50 euro zit je dan voor €22,50 de komende 7 jaar gebakken. En met een dimbare led-lamp is dat verbruik natuurlijk nog veel lager!

Geen enkele reden om nog voor een ander type lamp te kiezen toch? Wil je meer weten over verlichting en de eigenschappen ervan? Lees dan verder in ons blog: Watt, Lumen en Kelvin, wat is het verschil?