Vintage Vedette

Vintage verlichting op maat

Natuurlijk verven met avocados

Stap voor stap natuurlijk verven met avocados!

Natuurlijk verven met avocados

Natuurlijk verven met avocados? Dat klinkt lastig maar dat is het niet! Met een paar simpele stappen maak je van een wit kleedje of een witte lap een poederroze of donkerroze variant!

Al lange tijd zat het idee in mijn achterhoofd om een keer een lap stof te verven met avocado! Ik was aan het struinen in een kringloop en toen zag ik een leuk gehaakt katoenen kleed. Dat werd mijn allereerste slachtoffer.
Meer zullen er gaan volgen, want het is ontzettend leuk om te doen!

Natuurlijk verven met avocados – Benodigdheden

  • 5 tot 10 avocado’s (afhankelijk van de gewenste kleurintensiteit)
  • Grote pan
  • Grote emmer
  • Knijptang
  • Een zeef
  • Lap of kleed van natuurlijk materiaal
  • pH neutraal wasmiddel
Natuurlijk verven met avocados

Stap 1 – Natuurlijk verven met avocados

Pak de avocados en snijd ze stuk voor stuk door de helft. Het vruchtvlees lepel je er volledig uit. Probeer zo veel mogelijk van het groene vruchtvlees te verwijderen want dan krijg je het mooiste effect tijdens het verven, het vruchtvlees is namelijk wat vettig en door het vet kan de kleurstof niet goed aan het natuurlijke materiaal hechten.
Je gebruikt voor het verven alleen de schil en de pitten, dus wat moet je nu met al die kilo’s vruchtvlees? Het vruchtvlees van avocados kun je gebruiken om een heerlijke guacemole te maken.
Om ervoor te zorgen dat het niet bederft doe je het in een bakje en sprenkel je er wat citroen sap overheen. Bewaar het vervolgens maximaal een dag in de koelkast voor consumptie!

Natuurlijk verven met avocados

Stap 2 – De extractie maken

Doe de schillen en de pitten in een pan met ruim water en breng deze aan de kook. Hoeveel water je nodig hebt ligt aan de grootte van je te verven doek. In dit voorbeeld heb ik een kleed van 110 cm diameter en is het zwaar katoen waardoor ik een flinke pan nodig had. Het kleedje paste niet in zijn geheel in de pan dus heb ik een sterke extractie gemaakt (veel avocados in het water) zodat ik met extra water het kleed volledig kon onderdompelen in een emmer.
Het brouwsel van pitten en schillen in het water kook je voor 30 minuten want dan krijg je een mooie donkere kleur water en kook je eventuele vruchtvlees resten nog los.

Stap 3 – De stof verven

Na een half uur haal je het brouwsel van het vuur en haal je alle schillen, pitten en restjes uit de pan zodat een mooi helder water overblijft. Het makkelijkste gaat dit met een zeef. Vervolgens dompel je jouw kleedje of lap volledig onder in het gekleurde water. De tang kun je hiervoor gebruiken als het water nog heel heet is. Zorg ervoor dat je de lap of het kleed goed onder water zet.
Nu laat je de boel de boel en laat je de kleurstof het werk doen. Sit back and relax. Pak een koffie of kijk een fijne film!
Afhankelijk van jouw gewenste kleur kun je de extractie 1,5 tot 2 uur laten intrekken. Ik wilde zelf een donkerroze kleur dus heb ik het 2 uur laten intrekken.

Stap 4 – Spoelen en wassen

Is het de juiste kleur? Dan spoel je de doek of het kleedje uit met lauw kraanwater.
Spoel zo vaak als nodig is. Je kunt stoppen met spoelen als er geen kleurstof meer vrij komt.
Als laatste stap in het natuurlijk verven doe je een beetje pH-Neutraal wasmiddel in een emmer en dit laat je nog 10 minuten even zo staan. Spoel nu een laatste keer met lauwwarm water je kleed of lap uit.

En nu? Drogen maar!

Natuurlijk verven met avocados

Zo is natuurlijk verven met avocados een eitje! 😉
Ik ben erg benieuwd of jullie zelf ook aan de slag gaan met deze diy! Mocht je het leuk vinden dan kun je mij een foto sturen via Instagram van jouw project, deze zal ik dan op mijn stories delen.

Ben je enthousiast geworden en nieuwgierig naar meer DIY-projecten? Dan is zelf een dino lamp maken leuk om te lezen!