0
Je winkelwagen

Een schitterend interieur met vintage lampenkappen

In dit blog duiken we in de fascinerende wereld van oud glas en verkennen we verschillende soorten met hun eigen unieke eigenschappen en vintage charme. Van elegant opaline glas tot het mysterieuze uraniumglas, elk type heeft zijn eigen herkomst en een plek in de geschiedenis. Mocht je op zoek zijn naar vintage glazen lampenkappen, antieke lampenkapjes of brocante lampenkapjes, dan zit je hier helemaal goed. We gaan alle mogelijkheden verkennen die de verschillende typen glas bieden voor het creëren van prachtige lampen. Bekijk onze uitgebreide collectie van vintage glazen lampenkappen en laat je betoveren door de tijdloze schoonheid van vintage glas. Ontdek welk type het beste bij jouw stijl en interieur past!

Waar het allemaal begon: Murano glas

Vintage hanglamp wit glas gerokte rand Murano | Vintage Vedette

Murano glas is een zeer hoge kwaliteit glaswerk dat met de hand wordt vervaardigd op het eiland Murano, vlakbij Venetië, Italië. Het heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw en staat bekend om zijn prachtige schoonheid en vakmanschap. Murano glas is beroemd om zijn levendige kleuren, ingewikkelde ontwerpen en unieke technieken.

Hoe wordt Muranoglas gemaakt?

In 1291 werden alle glasblazers uit Venetië gedwongen om te verhuizen naar Murano, vanwege het ‘brandrisico’. Ook werd wel gedacht dat het de bedoeling was de geheimen van het glasblazen op die manier beter te beveiligen. Je kwam namelijk niet van het eiland af wanneer je als glasblazer daar woonde. De kunst van het maken van Muranoglas is eeuwenlang een goed bewaard geheim geweest, en de glasblazers van Murano hebben hun vaardigheden verfijnd om verbluffende kunstwerken te creëren.

Ze maken gebruik van verschillende technieken, zoals blazen, vormen en snijden, om het glas te vormen tot diverse objecten zoals lampenkappen, sieraden, vazen, schalen, beeldjes en kroonluchters. In de achttiende eeuw nam de industrie af, doordat de glaskunst in Bohemen opkwam. Maar ook aan het begin van de eenentwintigste eeuw is glas nog de belangrijkste industrie op Murano. Wanneer je op vakantie bent in Venetië vind je overal winkeltjes met Murano glas. Vandaag de dag maken de meesters nog steeds prachtig glas op het eiland Murano.

Murano lampenkappen voor vintage verlichting

Wanneer je vintage verlichting zegt, hoort daar ook Murano bij! Murano glas is vaak stevig en dikker dan de meeste vintage lampenkappen waardoor het een zeer duurzaam glas is. Het vakmanschap straalt van de kappen af, perfect wanneer je unieke vintage verlichting in je interieur wilt brengen!

Zoek je een Murano lamp?

Ervaar de rijke traditie en het exclusieve vakmanschap van Murano glas. Bekijk onze selectie van Murano lampenkappen.

Opalineglas

Vintage wandlamp zachtgroene opaline lampenkap met messing armatuur | Vintage Vedette

Opalineglas of melkglas is een ondoorzichtige glassoort met een melkachtige uitstraling. Dit type glas werd vooral gemaakt in Bohemen, Venetië en Frankrijk. Het is een veelgebruikt soort glas voor een vintage lampenkap en glazen lampen.

Hoe wordt opalineglas gemaakt?

Opalineglas krijgt zijn karakteristieke melkachtige glans door ondoorzichtig makende stoffen toe te voegen tijdens het mengproces. Dit deed men met vroeger door het toevoegen van natriumfosfaat, natriumchloride, calciumfosfaat, calciumchloride, tinoxide en talk. Het glas komt daardoor voor in verschillende kleuren. Afhankelijk van de stoffen die tijdens het maken gebruikt zijn, variëren de kleuren van wit tot roze, lavendelgroen, lichtblauw en blauw. Dit maakt opalineglas perfect voor vintage glazen lampenkapjes.

Opalineglas werd voor het eerst in de zestiende eeuw gemaakt in Murano, door het toevoegen van calciumfosfaat, afkomstig uit botten. Deze vroege vorm van opalineglas legde de basis voor wat zou uitgroeien tot een zeer gewaardeerde stijl in vintage verlichting. De techniek werd gekopieerd in Duitsland, waar dit glas bekend stond als beenglas. In de negentiende eeuw werd opalineglas in grote hoeveelheden geproduceerd in Frankrijk, vooral tijdens het bewind van Napoleon III, en werd het een populaire keuze voor glazen lampenkappen. De fabrieken waren vooral gevestigd in Le Creusot, Baccarat en Saint-Louis-lès-Bitche. In Engeland werd opalineglas in de achttiende eeuw geproduceerd, in Bristol.

Opaline lampenkappen voor vintage verlichting

Opaline lampenkappen van glas en melkglazen lampenkappen zijn bijzonder gewild om hun vermogen om het licht diffuus door te laten. Daardoor krijg je en een zachte, gelijkmatige verlichting, ideaal voor het creëren van een warme en uitnodigende sfeer in vintage en retro interieurs. Deze opaline glazen lampenkapjes blijven een tijdloze keuze voor vintage verlichting.

Mooie opaline lampen bekijken?

Voor liefhebbers van het zachte en melkachtige lampenkappen van opalineglas hebben we een speciale selectie samengesteld. Bekijk hier onze exclusieve collectie opalineglazen lampen.

Uraniumglas

Uraniumglas glazen lampenkap

Uranium glas is een opvallend geelgroen glas wat sterk groen oplicht wanneer er ultraviolet licht op schijnt.

Hoe wordt uraniumglas gemaakt?

Uraniumglas is glas waar uranium aan is toegevoegd, meestal in de vorm van uraniumoxide. De verhouding varieert meestal van sporen tot ongeveer 2% uranium per gewicht. Sommige stukken glas uit de 20e eeuw kunnen tot wel 25% uranium bevatten!

James Powell’s Whitefriars Glass Company in Londen, was een van de eerste die het glas op de markt bracht. Al snel beseften andere fabrikanten de commerciële waarde ervan en werd uraniumglas geproduceerd in heel Europa en later in Noord-Amerika.

Uranium lampenkappen voor vintage verlichting

De unieke eigenschappen van de doorschijning maken het tot een opvallende keuze voor vintage lampenkappen en glazen lampen, die een sfeervolle warme gloed toevoegen aan je interieur.

Clichy glas

Roze clichy vintage hanglamp | Vintage Vedette

Clichy glas is een type glaswerk dat in de 19e eeuw werd gemaakt in de Franse stad Clichy, gelegen in de buurt van Parijs. Het glas heeft een uitzonderlijke kwaliteit, elegantie en verfijning en is een gewild verzamelobject onder glasliefhebbers. Clichy lampenkappen staan bekend om de witte spikkels of wolkjes in pastelkleurig glas. Vaak zijn de kappen verfijnd in vormgeving en daardoor echt hoge kwaliteit art deco lampenkappen.

Hoe werd Clichy glas gemaakt?

Het bekende gespikkelde patroon van Clichy glas werd gemaakt door het glas (al gekleurd of nog helder) te dippen in kleine stukjes wit glas. De blaaspijp van de glasblazer had op de punt al een warme bol glas zitten. Vervolgens dipte de blazer deze warme bol in de kleine stukjes wit granulaat die versmelten op het warme glas. Hier vind je een video die goed het proces laat zien:

Clichy lampenkappen voor vintage verlichting

Clichy lampenkappen zijn niet alleen functioneel als verlichting maar daadwerkelijke plaatjes van schoonheid. Deze lampenkappen worden vaak gezien als iconen van de art deco verlichting. Ze voegen een meteen een vintage look toe aan je interieur en creëren een warme gezellige sfeer.

Ook Clichy glas ontdekken?

Wij zijn zelf ook erg fan van Clichy glas! Ontdek de verfijning van Clichy glas door onze collectie van Clichy lampenkappen te bekijken.

Pate de Verre

Art Deco hanglamp met glazen lampenkap in wit en kersenroze glas | Vintage Vedette

Pâte de verre betekent letterlijk glaspasta in het Frans. Tijdens de Art Nouveau maakte onder andere het atelier Daum in Nancy objecten van dit glas. Een oude techniek met een prachtige vormgeving.

Hoe werd Pate de Verre glas gemaakt?

Glaspasta is gekleurd, gemalen glas dat in een mal verhit wordt en samensmelt tot een geheel. Het is een omslachtige, oude techniek. Metaaloxides die het glas kleuren worden tussen 2 glaslagen verdeeld. Bijvoorbeeld mangaanoxide om blauw te krijgen en koperoxide om de kleur rood te verkrijgen. Om lampenkappen van glaspasta te maken, hebben de glasblazers maar enkele minuten tijd om de glazen lampenkappen te vormen. Dit komt door de snelle afkoeling van het glas. Na het vormgevingsproces wordt elke lampenkap van glaspasta zorgvuldig en gecontroleerd afgekoeld om breuk te voorkomen.

Glaspasta lampenkappen voor vintage verlichting

Pâte de verre was een favoriet materiaal tijdens het creëren van Art Nouveau lampenkappen. De meeste kappen hebben de vormen van bloemen, zoals lelies. Daardoor geven deze kappen vintage lampen een echte sierlijk uiterlijk en passen ze perfect in klassieke interieurs.

Bekijk hier onze Art Nouveau lampen.

Booms glas

Vintage hanglamp van roze glas | Zelf een hanglamp samenstellen

Boomsglazen lampenkappen kun je herkennen aan zeer helder transparant glas gedecoreerd met gouden lijnen en pastelkleurige accenten. Het glas is gemaakt met kwartszand en daardoor kraakhelder.

Hoe werd Booms glas gemaakt?

De Boomse glasfabriek ‘De Ruppel’ produceerde van 1923 tot 1982 een uitgebreid assortiment van drinkglazen, decoratieglas en verlichtingsglas. De unieke kwaliteit en uitstraling van Booms glas komen door het kwartszand uit de Antwerpse en Limburgse Kempen, een grondstof die bijzonder geschikt is voor glasproductie vanwege de zuiverheid en fijne kwaliteit. Het zand werd per trein aangevoerd en in de glasfabriek te Boom gesmolten tot glas. Later werden hier met verf met de hand patronen op geschilderd.

Booms glazen lampenkappen voor vintage verlichting

Lampenkappen van Booms zijn vaak geschikt wanneer je van een brocante look houdt. Door de beschilderingen met goud en pastelverf geven de kappen vintage lampen een klassieke look.

Booms glas kopen

Bekijk hier onze lampenkappen van Booms glas, gedecoreerd met goud of bloemen.

Holophane glas

Holophane hanglamp jaren 20 vintage lamp

De term “Holophane” gebruikt men voor heldere gegoten glazen of kristallen kappen met parallelle of kruisvormige prisma. Deze prisma’s of ribben aan de binnen- en buitenkant breken het licht en reflecteren het. Het ontwerp zorgt voor optimale verlichting met weinig schittering.

Het glas is in 1893 gepatenteerd onder de naam Holophane. De Franse wetenschapper Andre Bondel en ingenieur Spiridion Psaroudaki beschreven het glas in het Amerikaanse octrooi nr. 563.836 uit 1896 als een “luminous appearance over its entire surface…entirely shining,” en “having great beauty as well as illuminating power.” Holophane is afgeleid van het Griekse woord ‘Halos’ wat heel of volledig betekent en ‘Phanein’ wat lijken of schijnen betekent. In 1898 kocht de Amerikaanse zakenman Otis Mygatt het patent en richtte twee bedrijven op – een in de VS en een in Europa voor de productie en verkoop van Holophaneglas. In 1920 verhuist de Europese fabriek van Engeland naar het Franse Les Andelys in Normandië, dat met zijn strategische ligging nabij Parijs en de Seine is gehuisvest in enkele enorme oude fabrieksgebouwen.

Holophane lampenkappen voor vintage verlichting

Het mooie effect van holophane lampenkappen is perfect voor vintage lampen. De kappen geven een unieke lichtverdeling en hebben een soort zilveren gloed binnen in de kap. Dat maakt ze exclusief wat perfect past bij unieke vintage verlichting.

Onze Holophane lampenkappen bekijken

We bieden een ruimte collectie Holophane lampen in veel verschillende uitvoeringen.

Glazen lampenkappen bij Vintage Vedette

Wat een reis! In dit blog heb ik je meegenomen langs verschillende soorten glas die we ook in onze webshop aanbieden. Ik heb je verteld welke soorten glazen lampenkappen er zijn, hoe het gemaakt werd en hoe het toegepast wordt in vintage verlichting. Het bijzondere van de vintage glazen lampenkappen is dat ze elk interieur een uniek karakter geven, want elke kap vertelt zijn eigen verhaal. Hanglampen van glas voegen een tijdloze schoonheid toe aan elke ruimte en de glazen lampenkapjes verspreiden ‘de kunst van het licht’.

Of het nu gaat om meerdere vintage lampenkappen, een enkele vintage lampenkap, of een combinatie van vintage en retro lampenkappen, bij Vintage Vedette creëer je volledig jouw eigen verlichting, passend in jouw interieur. Ik hoop dat ik je met dit blog heb kunnen inspireren en heb kunnen helpen, een voor jou goede keuze te maken! Wil je nog meer weten? Lees dan hier verder over de geschiedenis van de glazen lampenkap.