Vintage Vedette

Vintage verlichting op maat

Vintage hanglampen in je interieur 

Een vintage, retro of tweedehands hanglamp?

Google naar ‘vintage hanglampen’ en je komt aardig wat bedrijven tegen die geen vintage lampen aanbieden, maar industriële lampen of retro lampen. Toch noemen ze het een vintage lamp. Dat komt omdat de laatste jaren de term vintage ook een trend term is. Iets met een oude of stoere look maar dat wel nieuw geproduceerd is, noemt men al heel snel vintage. Maar eigenlijk klopt dit helemaal niet! Wil je weten wat het verschil precies is lees dan mijn blog ‘wat is vintage en hoe herken ik het?’ en je weet het voor eens en voor altijd!

Waarom kiezen voor een vintage lamp? 

Échte vintage lampen geven je interieur een warme sfeer en een uniek karakter. Met een vintage lamp heb je een toffe eye-catcher in je huis. Een zeldzaam mooie verlichtingsbron! Geen standaard model maar een eigenzinnige hanglamp of chique plafondlamp, soms ontworpen door een echte designer. Daarnaast is een vintage lamp vaak van een zeer hoge kwaliteit en ook lekker duurzaam. 

In vroegere jaren waren de productiemethodes namelijk minder massaal en had men meer tijd en aandacht voor het ambacht. Dit zie je terug in de lampenkappen, en zeker in de glazen kapjes, waar vaak met de hand gouden lijnen op geschilderd zijn.
Het hergebruiken van vintage lampenkapjes is natuurlijk ook erg duurzaam, er hoeft geen nieuwe kap geproduceerd te worden en dit scheelt grondstoffen, transport en dus belasting van het milieu.

Welk soort vintage hanglampen kan ik het beste kiezen? 

Vintage hanglampen in een modern interieur

Heb je een modern interieur dan matchen eigenlijk alle vintage hanglampen wel! Over lampen uit de art nouveau periode kun je discussieren, maar een vintage lamp uit de jaren 50 tot en met de jaren 80 doet het vaak extra goed. Late modellen zijn meestal wat grover er groter qua vorm, hebben daardoor meer body en ogen dus massiever.
Dat past goed bij wat de meer kubistische vormen van een modern interieur. De vroegere modellen uit de fifties en sixties vormen een mooie overgangsperiode naar latere tijden. Destijds waren de lampen modern, maar ook slanker en fijner. Een fifties lamp is ook geschikt voor een modern interieur.

Vintage hanglampen in een bohemian interieur

Heb je een romantisch of bohemian interieur dan is een art deco lamp of een art nouveau lamp de perfecte match op het vlak van het design. De ronde vormen, krullen en golvende lijnen zijn een goede match met minder strakke interieurs.

Welke lamp op welke plek in huis?

Algemeen licht

Naast de stijl van je interieur is ook de plaats van de lichtbron belangrijk voor de keuze ervan. Wil je een algemeen en duidelijk licht voor als je actief in huis dingen gaat doen? Dan is een mooie vintage plafonniere die een breed licht uitstraalt geschikt. Ook kun je kiezen voor een vintage vloerlamp. Bijvoorbeeld een uplighter die de lichtbron naar boven richt. Een wit plafond kaatst dan het licht mooi diffuus terug over de ruimte.

Vintage plafonniere | Vintage Vedette
Een algemeen licht door middel van een plafonniere
De keuken

Boven je keukenblad heb je vaak heel specifiek geconcentreerd licht nodig. Je bent daar bezig met kleinere handelingen die je goed moet kunnen zien. (Je wil natuurlijk geen mes in je vinger!) In de keuken zijn daarom geconcentreerde licht bronnen nodig. Denk aan meerdere vintage hanglampen naast elkaar, of vintage wandlampen die je naar beneden op je werkblad kunt richten.

vintage hanglampen in een keuken | Vintage Vedette
3 Op een rij boven het keukenblad
De hal of trapopgang


Ben je de gelukkige met een hele grote trapopgang? Dan kun je kiezen voor 1 plafondkap waar meerdere vintage hanglampen uitkomen. Hiermee geef je de ruimte genoeg licht, en kun je trapsgewijs de vintage lampen op verschillende hoogtes hangen. Hiermee accentueer je het ontwerp van de trap. Gebruik je verschillende vintage kappen dan geeft dit een heel speels effect. Gebruik je allemaal dezelfde vintage kappen dan kan dit een heel strak en tegelijkertijd luxe effect geven.

Vintage hanglamp boven de eettafel

Een vintage hanglamp boven de eettafel is een leuke manier om je favoriete vintage kapjes te combineren tot een unieke vintage hanglamp. Helemaal naar jouw smaak en jouw gewenste design. Vintage Vedette maakt deze lampen helemaal als maatwerk voor bij jou boven de eettafel! Door het monteren van een dimmer op deze hanglamp kun je met feller licht werken aan je eettafel. Wil je een romantisch diner organiseren, dan zet je het licht minder fel.

Vintage hanglamp boven een eettafel | Vintage Vedette
Vintage Vedette MultiLight Rectangle 2
Boven een nachtkastje

Een vintage hanglamp boven een nachtkastje is ook iets dat je steeds vaker ziet. Dit vind ik zelf ook een erg leuk idee! Deze lamp moet niet te fel zijn, want je moet nog wel kunnen wegdromen, maar wel weer sterk genoeg om te kunnen lezen. Een handige oplossing hiervoor is het monteren van een dimmer. Een leeshoekje is ook goed te combineren met een vintage hanglamp of een vintage vloerlamp.

Verschillende materialen voor vintage hanglampen

Vintage hanglampen heb je dus in allerlei vormen en maten. Maar ook de materiaalkeuze is interessant. Een vintage hanglamp van glas is namelijk luchtiger en lichter dan een vintage lamp van metaal. Een vintage vloerlamp in aardewerk is vooral zwaar en log. Mijn favoriete materiaal is glas. Ik maak zelf vintage hanglampen met glazen kapjes.

Hanglampen met één plafondkap waar een glazen vintage lampenkapje aan hangt (Single Light). Maar ook hanglampen met één plafondkap waar meerdere glazen lampenkapjes aan hangen (Multilight). Multilights zijn perfect als hanglamp voor in een groot trappengat, in een hoek en natuurlijk boven de eettafel. Een vintage hanglamp boven je eettafel kun je helemaal samenstellen zoals jij dat wilt. Op de pagina vind je een download voor een leaflet met alle informatie. 

Zoek je inspiratie voor de mooiste combinaties? Kijk dan eens op mijn Instagram pagina, op mijn feed vind je verschillende toffe vintage hanglampen die ik zelf maak.