0
Je winkelwagen

Vintage verlichting in de badkamer

De meest gestelde vraag? “Kunnen de vintage lampen ook gebruikt worden in de badkamer?”
Het antwoord hierop is in sommige gevallen ja! Maar dat is per lamp verschillend en dat heeft te maken met het type lampenkap en de vorm van het armatuur. Het combineren van vintage lampen in je badkamer is dus zeker mogelijk! Het resultaat is vaak een unieke en sfeervolle ruimte. In deze blog leggen we je uit wat IP-zones en IP-waardes zijn en hoe je vintage lampen veilig kunt gebruiken in de badkamer.

Vintage lampen in de badkamer
Thabur lampen aan de wand

Wat zijn IP-zones in de badkamer?

Een badkamer is verdeeld in zones. Niet alle lampen kun je in elke zone gebruiken. In de badkamer bevindt zich veel vocht, daarom is er een kans dat water alle kanten op kan spetteren. Om die reden is de badkamer in verschillende zones opgedeeld. Het is belangrijk om te kijken welke lampen je in welke zone kunt gebruiken.

Welke zones zijn er?

Hier zijn de belangrijkste IP-zones in de badkamer:

  • Zone 0: Dit is de ruimte in de badkuip of douchebak zelf. Elke lamp die je hier plaatst, moet minimaal IP67 hebben, wat betekent dat het volledig onderdompelbaar en stofdicht is.
  • Zone 1: Dit gebied strekt zich uit boven de badkuip of douchebak, tot een hoogte van 2,25 meter vanaf de vloer. Lampen in deze zone moeten minstens IP65 hebben, wat bescherming biedt tegen waterstralen.
  • Zone 2: Dit gebied strekt zich 0,6 meter buiten de perimeter van de badkuip en tot een hoogte van 2,25 meter uit. Hier geldt minimaal IP44, wat betekent dat ze beschermd zijn tegen spatwater.
  • Zone 3: Dit is de zone buiten zone 0,1 en 2, waar geen direct watercontact te verwachten is. Voor verlichting in deze zone is geen specifieke IP-code nodig. Wel raden we aan lampen met een IP-waarde van minimaal 20 te gebruiken voor extra bescherming tegen vocht.
Bron: lucide.com

Wat is een IP-waarde?

De IP-waarde (Ingress Protection), is een norm die aangeeft hoe goed een lamp beschermd is tegen het binnendringen van stof en vocht. Op een IP-waarde volgen altijd twee cijfers. Het eerste cijfer maakt de bescherming tegen aanraking en het binnendringen van vaste voorwerpen en stof duidelijk. Het tweede cijfer zegt iets over de bescherming tegen vocht. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming.

Welke IP-waardes hebben onze vintage lampen?

In het geval van een gesloten armatuur, spreken we van een IP-44 waarde. Deze kun je plaatsen in zone 2. Bijvoorbeeld een plafonniere met een kap waar geen spatwater in kan komen.

In het geval van lampen met een open kap geldt er een IP-21 waarde. Deze adviseren wij enkel te bevestigen in zone 3. In deze zone is het risico op direct watercontact laag dus. Daarom heb je meer vrijheid om creatiever te zijn in je styling met verlichting. Zo kun je zelfs gebruik maken van hanglampen zoals in de foto hieronder.

Toch is het ontzettend belangrijk om rekening te houden met mogelijke stoomvorming in de ruimte. Daarom is een sterke afzuiging altijd een plus.

Hoe kan ik de vintage lampen veilig gebruiken in deze zones?

1. Kies de juiste IP-rating: Plaats vintage lampen nooit in zone 0 en 1.

2. Professionele installatie: We adviseren altijd om vintage lampen te laten installeren door een gekwalificeerde elektricien die ervaring heeft met de specifieke eisen van badkamerverlichting. Dit zorgt voor een correcte montage en aarding, wat van belang is in vochtige omgevingen.

3. Gebruik van algemene verlichting: Vintage lampen kunnen prachtig zijn als sfeerverlichting, maar het is belangrijk om ook te zorgen voor voldoende praktische verlichting. Een grote vintage plafonniere is vaak wel geschikt als algemene verlichting in combinatie met het gebruik van een hoog wattage LED-lamp, maar soms kan het installeren van moderne inbouwspots met een hoge IP-rating nog extra nodig zijn wanneer je algemene verlichting wilt die niet sfeervol hoeft te zijn.

Veiligheid voorop!

Laat in de badkamer de verlichting altijd monteren door een professionele elektricien.