0
Je winkelwagen

Wat is vintage en hoe herken je het?

Wat is vintage

Wat is nou echt vintage? En wanneer is iets retro, antiek of tweedehands?

Tegenwoordig roept iedereen te pas en te onpas het woord vintage.
Je leest het op winkelgevels, kledingmerken gebruiken het in hun branding en op marktplaats is bijna alles vintage. Maar klopt dit wel?

Al deze termen zijn misschien wel heel verwarrend. Met deze blogpost probeer ik je een duidelijk overzicht te geven van wat vintage nu echt is en wat het verschil is met tweedehands, retro en antiek. Ook geef ik je een aantal tips om vintage te herkennen.

Stel je jezelf vaak de vraag ‘”Hoe herken je echte vintage items?” Je bent op zoek naar die prachtige midcentury wandkast met schuine poten of dat mooie hollywood regency lampje met glazen pegels. Hoe kun je dan echt van nep onderscheiden? Om echte vintage te kunnen herkennen moeten we eerst even wat achtergrondinformatie hebben.  

Wat is vintage?

Vintage is een verzamelnaam voor producten die binnen een bepaalde stijlperiode vallen. Deze producten zijn minimaal 25 jaar oud en maximaal 100 jaar oud. Voor nu is dat vanaf 1920. Wat we onder vintage verstaan verschuift dus in de tijd. Nu zijn items uit de jaren 90 bijvoorbeeld ook vintage, terwijl dit 10 jaar geleden maar tot de jaren 80 liep. En zo verschuift dat dus steeds.
Vintage heeft vaak ook een hoge kwaliteit. Het is geen wegwerpartikel en dat zie je echt terug in de gebruikte materialen. Deze zijn vaak duurzaam en erop gericht om jaren mee te gaan.

Wat is retro?

Retro is de naam voor producten die er oud uitzien, maar waarvan de productiedatum niet ouder is dan 25 jaar en die verwijzen (de stijl uitstralen) naar een stijlperiode van minimaal 25 jaar oud. Het is de bedoeling dat deze producten oud lijken, maar ze zijn het niet. Het model of de vormgeving doet vermoeden dat je te maken hebt met een vintage item omdat het er erg op lijkt.

Wat is tweedehands?

De term tweedehands geldt voor alle producten die een eerste eigenaar gehad hebben. Dat kan dus gelden voor een moderne tafel van Ikea die je overneemt van de eerste eigenaar, maar net zo goed voor een vintage tafel die je overneemt van de eerste eigenaar, die de tafel al vanaf 1950 in eigen bezit heeft gehad.

Wat is antiek?

Antiek is de naam voor alle producten die minimaal 100 jaar oud zijn. Dus geproduceerd en gebruikt voor 1920. Antieke producten zijn gemaakt in een periode waarin er minder massaal geproduceerd werd en er nog weinig import was uit Aziatische landen. Deze producten werden vaker met de hand gemaakt en moesten lang meegaan waardoor er vaak duurzame materialen voor zijn gebruikt, zoals hout, metalen en natuursteen. Doordat er niet op hele grote schaal geproduceerd is zijn antieke items ook vaker zeldzaam.

Het verschil tussen vintage, retro, antiek en tweedehands in beeld

Hoe herken ik echte vintage items? 5 tips

Nu je een duidelijk beeld hebt van wat vintage echt is, gaan we wat dieper in op de vraag: Hoe herken ik echte vintage items?

Het leuke aan het struinen naar echte vintage items is dat hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt in het herkennen ervan. Je krijgt er een steeds betere kijk op. Buiten dat het een gevoel is dat je ervoor krijgt, zijn er ook een aantal dingen waar je op kunt letten om een vintage item te herkennen.

  1. Kijk naar het gebruikte materiaal.
    Nieuwere items zijn vaak gemaakt van goedkoop plastic, goedkoper hout en ‘snelle’, niet duurzame materialen. Vintage items vaak van vol hout, teakhout, pallisanderhout of hout met een fineerlaag.
    Typische materialen die in de vintage stijlperiodes vallen zijn bijvoorbeeld ook zilver, chroom, formica, messing, druipend glazuur op vazen, felgekleurd stevig plastic, persglas, donker bamboe, rookglas en metalen wieltjes onder rolmeubelen in plaats van plasticen wieltjes.

  2. Hoe zit het item in elkaar en hoe is de afwerking?
    Is er gebruik gemaakt van glimmende rvs-schroeven in hout, dan kan dat een aanwijzing zijn dat het item nog jong is. Zitten er oudere messing schroeven in met een platte kop, dan heb je eerder kans dat het een vintage item is.
    Een lade met een zwaluwstaartverbinding kan ook een aanwijzing zijn voor een vintage meubel.
    Een vintage item heeft wat net wat meer aandacht gekregen in de afwerking, dus er zitten vaak wat accentjes op het item van een ander materiaal zoals bijvoorbeeld messing dopjes over houten poten.

  3. Kijk naar de staat van het item.
    Vintage items zoals koper, messing, leer en tapijten hebben een bepaalde ‘laag’ op het opppervlak zitten. Het ziet er geleefd uit, wat het natuurlijk ook is. Deze laag noemt men ook wel patine.
    Je ziet een laagje op het voorwerp zitten door het gebruik en kunt daar vaak aan afleiden of het item vintage is of niet. Blikken zijn vaak veelvuldig gebruikt dus hier zal de laag vaak deels beschadigd zijn. Bij boeken zal de lijm sneller loslaten door de ouderdom dan bij een jonger boek omdat de tijd lijm afbreekt. Zo heb je voor ieder item een bepaalde patine. Bij aardewerk en glazuur kunnen er soms haarscheuren in het glazuur zitten dat op een bepaalde leeftijd kan duiden.

  4. Controleer het item op bijzondere aanwijzingen of gebruikerssporen.
    Een oud item vertelt vaak een verhaal. In het geval van een bureau zoals hierboven te zien is, kun je op zoek gaan naar aanwijzingen, zoals een sticker die in een lade of deurtje is geplakt. Aan de hand van deze sticker kun je wellicht de periode achterhalen dat het bureau in gebruik is geweest.
    Ook vind je achterop schilderijen vaak de datum dat iemand het schilderij gemaakt heeft, en staat in boeken voorin vaak een persoonlijk berichtje voor de lezer met een datum.
    Chromen onderstellen met veel roestplekjes kunnen ook een aanwijzing zijn, evenals groene vlekken op koper, of messing dat niet meer helder glanzend is.
    De belangrijkste en betrouwbaarste aanwijzing is natuurlijk een merkteken of merksticker. Die geeft je de beste informatie waarmee je vervolgens op Google je lol op kunt als Inspector Gadget!

  5. Kijk naar het ontwerp.
    Wordt er gebruikt gemaakt van bepaalde vormen en lijnen? Bijvoorbeeld een combinatie van strakke lijnen met ronde vormen? Dan kan dit je iets vertellen over de stijlperiode en dus de leeftijd. In onderstaand geval bijvoorbeeld Art Deco. De Art deco periode liep van 1920 tot 1939, dan zit je qua jaartal dus goed. Natuurlijk is het herkennen van stijlperiodes alleen mogelijk als je de stijlperiodes kent. Binnenkort ga ik hier nog een blog over publiceren dus houd de site in de gaten!
Art Deco Bureau – Bron: www.htdeco.fr

Waar vind je vintage?

Al met al is het herkennen van een vintage item iets dat je door de tijd heen ontwikkelt. Maar je moet ook weten waar je moet zoeken. De beste plekken zijn rommelmarkten, de zolder of schuur van je (groot)ouders, beurzen, kringloopwinkels en marktplaats.
Praat met mensen als zij een item aanbieden. Kunnen ze iets vertellen over de herkomst, van wie het is geweest en wanneer en hoe vaak ze het hebben gebruikt?
Een houten bureau zonder krassen, met moderne schroeven en mdf platen vintage noemen is al iets waar een luchtje aan zit. Vraag daarom goed door en geef je ogen goed de kost!

Succes met de zoektocht naar de echte vintage items!

Ben je nieuwsgierig naar vintage vazen? In mijn blog een west germany vaas herkennen leer ik je alles over de kenmerken van een echte west germany vaas. Of ben je op zoek naar leuke vintage hanglampen van glas? Neem dan een kijkje in de webshop. In mijn blog vintage hanglampen in je interieur laat ik je leuke voorbeelden zien hoe je een vintage hanglamp in je interieur kunt brengen.

Liefs,

Steef

Eén gedachte over “Wat is vintage en hoe herken je het?

Reacties zijn gesloten.