Waterpas ophangen van een wandrekje

Waterpas ophangen van een wandrekje

Iets waterpas ophangen lijkt een hele klus, maar met dit blog laat ik je stap voor stap en met duidelijke fotos zien hoe je, in dit geval, een vintage rotan keukenrekje ophangt.

Ik krijg vaker de vraag van mijn lezers en volgers: “Steef, hoe hang je nou iets op waarbij je twee gaten in de muur moet boren en dat het dan óók nog eens recht hangt?!
Geen paniek! Wanneer je je goed voorbereidt gaat het gewoon helemaal goed komen.

Waterpas ophangen van een wandrekje. De benodigdheden:

Waterpas ophangen van een wandrekje
Op de foto mist alleen nog de schroevendraaier die je wel écht nodig hebt ;-).
 • Potlood
 • Gum
 • Rolmaat
 • Waterpas
 • Schroevendraaier
 • Boorhamer
 • Boor in dezelfde maat als de gekozen pluggen
 • Schroeven passend door het ophangsysteem en groot genoeg om de plug te vullen

Waar je allereerst op moet letten met het waterpas ophangen, is het ‘systeem’ waar je voorwerp aan vast zit. In dit geval bestaat het systeem uit metalen plaatjes die zitten vastgeschroefd aan het rekje. Het metalen plaatje heeft een uitsparing die van wat wijder naar smaller loopt. De vergissing die vaak gemaakt wordt bij het ophangen van een rek aan de muur, is dat er schroeven worden gebruikt die lang en stevig zijn om het gewicht te kunnen dragen, maar een te grote kop hebben om door de gaatjes van de plaatjes te passen. Let er dus op dat je wel lange schroeven gebruikt, maar met een kop die in het ophangsysteem past. Of dat je kiest voor grotere gaatjes in je ophangsysteem.

Waterpas ophangen van een wandrekje
Close-up van het ophangsysteem dat al aan het vintage wandrekje zat..

Ten tweede wellicht het vervelendste van het waterpas ophangen, maar toch echt wel het belangrijkste, is het uitmeten van de plaats waar het wandrekje moet komen te hangen. Persoonlijk vind ik het fijn om op papier de situatie kort uit te tekenen omdat ik op die manier precies weet wat ik moet doen. Ik begin met het meten van de horizontale maten.

Waterpas ophangen stap 1: Meet de horizontale maten op

 • In mijn geval heb ik een wandje boven het fornuis met een breedte van 60 cm.
 • De afstand tussen de gaten in het ophangsysteem is 22 cm. Meet deze afstand altijd van het hart (het midden) van de opening tot aan het hart van de andere opening. Noteer deze maten op een briefje.
 • Zet voorzichtig met een potlood een streepje op de plekken waar de gaten horizontaal moeten komen. Hier zie je op 19 cm en op 41 cm (19 cm + 22 cm). Doe dit op een plek die niet zichtbaar is als je het rekje aan de wand hangt.
Waterpas ophangen van een wandrekje
Het uitwerken van de situatie en het noteren van de horizontale afmetingen.

Waterpas ophangen stap stap 2: Meet de verticale maten op

 • Ik wil de onderkant van het wandrekje 3 cm vanaf de tegelrand laten hangen. Daarvoor meet ik 3 cm af en zet daar een streepje. Dat doe ik ook voor de andere kant. Zorg dat deze streepjes recht onder de eerder geplaatste kruisjes vallen. Zo weet je ook zeker dat je de streepjes na het ophangen niet meer ziet.
 • Vervolgens meet de je afstand tussen de onderkant van het rekje, tot aan de plek waar de schroeven komen. Meet ook weer tot aan het hart van het ophangsysteem. In dit geval is dat 37,3 cm.
 • De gaatjes komen dus verticaal 37,3 cm + 3 cm = 40,3 cm vanaf de tegelrand.
 • Zet ook dit weer op je papier.
Waterpas ophangen van een wandrekje
Waterpas ophangen van een wandrekje
Waterpas ophangen van een wandrekje
Waterpas ophangen van een wandrekje

Waterpas ophangen stap 3: Combineer nu de horizontale en vertical afmetingen met elkaar.

 • De gaatjes komen horizontaal op 19 cm vanaf het keukenkastje en de radiatorbuizen en verticaal vanaf de tegelrand op 40,3 cm. Nu kun je de plekken voor de gaten exact afmeten. Gebruik de waterpas om nog de laatste check te doen of je de kruisjes waterpas hebt gezet.

Stap 4: Gaten boren

Nu wordt het tijd voor het grovere, maar ook leuke werk! Ik gebruik een boorhamer om de gaten in de wand te boren. De boor is een steenboor in maat 8. De maat van de boor vind je op de zijkant ervan. Als je een boor maat 8 gebruikt, horen daar ook maat 8 pluggen bij, ook deze maat staat op de zijkant van de plug.
Als je de gaten geboord hebt, kunnen de pluggen erin! Draai nu de schroeven in de plug. De plug zet een beetje uit en zet zich op deze manier vast in de muur. Daarna gebruik je weer de waterpas om te checken of de schroeven waterpas zitten.
Je kunt nu het rekje aan de wand waterpas ophangen.

Stap 5: Stylen maar!

Nu kun je heerlijk jouw wandrekje stylen. Hier in mijn keuken heb ik nu mijn kruiden bij de hand tijdens het koken en met een plantje maak ik het extra gezellig.

Ik hoop dat je wat aan mijn blog hebt gehad! Mocht je jouw projectje met mij willen delen dan kan dat via mijn Instagram profiel: Vintage Vedette
Is dit goed gelukt en wil je verder in jouw vintage interieur? Dan heb ik op mijn site nog een hele leuke diy voor het zelf maken van een dinolamp!

Succes!

Vintage Vedette