0
Je winkelwagen

Watt, Lumen en Kelvin, wat is het verschil?

In de wereld van lampen zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Om je een klein beetje wegwijs te maken voor de beste keuze voor jouw vintage lamp leg ik je in deze blogpost uit wat het verschil is tussen Watt, Lumen en Kelvin. 3 belangrijke eigenschappen van lampen en verlichting. 
Deze eigenschappen samen bepalen kortgezegd de sfeer, sterkte en het bereik van je verlichting. Deze factoren zijn ook belangrijk bij het maken van de goede keuze voor de verschillende doeleinden die je verlichting kan hebben. Na het lezen van deze blogpost weet je precies wat Watt is 😉

Wat is Watt? 

Watt is uitgevonden door een prachtige Schotse man genaamd James Watt. Naast een oude Schot is Watt ook de eenheid van het vermogen van je lamp.

Om te weten wat een watt precies is, moet je daarom eerst weten wat vermogen is. Vermogen is de hoeveelheid energie die per seconde wordt omgezet. Watt staat voor het daadwerkelijke energieverbruik. 1 watt = 1 joule per seconde.
Even in Jip en Janneke taal: Een stofzuiger die 1000 watt (1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt elke seconde 1000 joule. Een lamp van 20 watt verbruikt meer joules per seconde en is dus duurder in verbruik dan een lamp van 2 Watt. 

Wat is Lumen? 

Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Kortom, Lumen is de totale lichtopbrengst.

Hoeveel Lumen heb ik nodig?

300 tot 400 lumen per vierkante meter is voldoende voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo’n 500 à 800 lumen per m² nodig.

Wat is Kelvin? 

Kelvin is de eenheid voor kleurtemperatuur. Hoe lager de waarde van Kelvin, hoe ‘warmer’ de kleur is die het licht uitstraalt. Een Led lamp in 1800 Kelvin komt overeen met kaarslicht, terwijl een ledlamp in 5000 Kelvin een hele koele tint licht geeft die eruit ziet als daglicht.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een filament led lamp? 

Er zijn meerdere punten waar je op moet letten als je een passende filament led lamp wilt kopen. Neem alle onderstaande punten door en je hebt een stappenplan om tot de beste keuze te komen voor jouw vintage led verlichting.

De maat fitting

Ten eerste moet je weten voor welke soort fitting je een led lamp koopt. Er bestaan verschillende type fittingen, maar de meest voorkomende zijn E14 en E27. De E14 is een fitting die we vaak kleine fitting noemen. Deze fitting heeft een diameter van 2,5 cm.
De E27 fitting is een fitting die we vaak grote fitting noemen. Deze fitting heeft een diameter van 3,8 cm.

Bepaal je gewenste Watt, Lumen en Kelvin aan de hand van het doel

Ten tweede is het belangrijk dat je weet waar de lamp gaat gebruiken zodat je weet hoe sterk de verlichting moet schijnen. Dit is het meest relevant wanneer je Led Filament verlichting wilt aanschaffen. Een lagere watt zorgt voor minder vermogen en dus minder fel licht.

Heb je de lamp nodig voor boven een keukenblok? Dan is het fijn als deze fel kan schijnen en kies je dus voor een hoger watt en lumen. De Kelvin kun je dan naar smaak kiezen. Ga je de led lamp gebruiken als sfeerverlichting in een hoek dan kies je voor een lager watt, lagere lumen en een warme temperatuur, dus lage Kelvin.

Stel de vorm en grootte van de led lamp vast

Ten derde dien je ook te letten op de grootte en de vorm van de led lamp. Niet ieder formaat led lamp past namelijk in een bepaald armatuur of kan gecombineerd worden met een vintage lampenkap. Een LED-lamp in peervorm of kaarsvorm is beter geschikt voor smalle en hoge glazen lampenkappen dan een bolvormige Led Globe lamp, die een grotere diameter heeft.

Welke Watt, Lumen en Kelvin gebruik ik met vintage lampen?

Bij al onze vintage hanglampen adviseren wij (dimbare) filament LED-lampen met een vermogen van 2-4 watt. Dit is vergelijkbaar met 25 tot 40 watt van oude gloeilampen.