Vintage Vedette

Vintage verlichting op maat

Zelf een dinolamp maken

Wil jij graag zelf aan de slag om een dinolamp te maken? Dan ben je op deze site aan het juiste adres, want ik heb in dit diy-blog een duidelijke uitleg voor je. Ik ga je namelijk stap voor stap laten zien hoe je dit heel makkelijk zelf kunt doen!

Het zelf maken van een dinolamp is snel, leuk en niet moeilijk! Met een paar losse onderdelen creëer jij zelf je eigen lamp. Ik heb de dino gevonden in een kringloopwinkel voor een aantal euro’s. Dit zijn vaak de plekken waar je leuke dino’s kunt scoren!

In deze diy heb ik er voor gekozen om de dino te laten zoals hij is, omdat hij van die mooie felle kleuren heeft. Maar je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen om de dino van tevoren met verfspray in een door jou gewenste kleur te sprayen!
Ook kun je variëren in de kleur snoer, wel of geen schakelaar of een andere fitting. Het is helemaal aan jezelf.

Benodigdheden voor het maken van een dinolamp:

Zelf een dinolamp maken
Benodigdheden voor het zelf maken van een dinolamp.
  • Soft dino (je hebt ook harde plasticen maar deze variant is extra makkelijk)
  • Snoer met of zonder schakelaar
  • Kleine fitting
  • Lampje met kleine fitting
  • Schaar
  • Kleine schroevendraaier
  • Eventueel plakband

Stap 1: Maak gaatjes in de dino

De dinolamp is het leukste als hij eruit ziet of hij de lamp in zijn bek heeft. Prik daarom een gaatje met de kleine schroevendraaier in de mondhoek van de dino.
Duw eerst in de ene kant een gaatje en vervolgens in de andere kant om te voorkomen dat je er door heen schiet en het andere gaatje niet op de goede hoogte zit.

Zelf een dinolamp maken
Prik om en om een gaatje in de mondhoeken.

Stap 2: Vergroot de gaatjes in de dino met een scherpe schaar

Om het snoer in het gaatje te laten passen, steek je een punt van een scherpe schaar in het gaatje en draai je deze rond. Daardoor schraap je stukjes plastic weg, zodat je een gaatje krijgt dat de grootte van de diameter van het snoer heeft.

Zelf een dinolamp maken
Het verbreden van het gaatje met een punt van een schaar.

Stap 3: Het snoer door de bek van de dino heen trekken

Hij gaat goed! De gaatjes zitten in de mondhoeken, zijn op de goede grootte en nu komt het moeilijkste gedeelte van deze diy; het snoer door de bek van de dino heen trekken.
Tijdens het gaatjes maken kan het zijn dat er een soort wollige vulling uit de dino komt, dit is niet erg, maar het maakt het doortrekken van het snoer erg lastig. Daar heb ik een simpel trucje voor bedacht.
Steek de kleine schroevendraaier volledig door de bek heen. Pak de uiteindes van het snoer en tape deze strak met plakband op het smallere gedeelte van de schroevendraaier. Als je nu de schroevendraaier door de bek heen haalt, komt het snoer mee.

Zelf een dinolamp maken
Tape het snoer aan de schroevendraaier, dat scheelt heel veel gepiel.

Stap 4: Het monteren van de fitting op het snoer

Pfoe! Dit was het lastigste gedeelte. Het snoer zit er doorheen, nu is het een kwestie van het monteren van de fitting. Ik heb een gladde fitting gekocht zonder schroefdraad, omdat dat leuker staat naar mijn mening.
Allereerst schuif je het bovenste gedeelte van de fitting over het snoer. Vervolgens klik je het blauwe draad aan een kant van de fitting in een opening waar het contact maakt met het metaal. Daarna klik je het bruine draad in de andere kant van de fitting in een opening. Druk door tot je klik hoort. Nu kun je de losse onderdelen in elkaar klikken. Zo ontstaat er een fitting waar je een lampje in kunt draaien.

Een dinolamp maken, het laatste stapje!

Tenslotte draai je een lampje in de fitting om je dinolamp helemaal af te maken. Gebruik hiervoor een led-lampje, deze worden niet heet, zijn duurzaam en zuinig in gebruik.

Ik ben ontzettend benieuwd hoe jouw dinolamp is geworden! Vind je het leuk om dit met mij te delen? Dan zou ik het leuk vinden als je een foto in je feed of stories in Instagram plaats met Vintage Vedette daarin getagd, dan ik zal jouw bericht delen!
Naar –> Vintage Vedette op instagram.

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je meer DIY inspiratie? Check dan even de blog waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je een vintage voetenbankje kunt stofferen.

Succes!! Liefs,

Vintage Vedette