Zelf een hanglamp maken

Heb jij nu zin om zelf jouw hanglamp in elkaar te zetten? Waar moet je nou toch beginnen? Zelf een hanglamp maken lijkt misschien een hele klus. Maar met het juiste plan kom je er wel! In deze blogpost leg ik je stap voor stap uit wat je moet doen en wat je allemaal aan materialen nodig hebt om zelf een hanglamp te maken. Om te beginnen kun je in onze webshop het DIY-pakket: zelf een hanglamp maken bestellen. Daarmee heb je in 1 klap alle benodigde onderdelen in huis. Daarna ga je thuis lekker aan de slag!

Zelf een hanglamp maken

Benodigdheden om zelf een hanglamp te maken

Om zelf een hanglamp te maken heb je een aantal dingen nodig. De meeste hiervan heb je al in huis.

Stap 1: Het snoer strippen

Om het snoer geschikt te krijgen voor montage aan de fitting en in de plafondkap ga je het snoer aan beide zijdes strippen. In ons blog Hoe kun je een snoer inkorten vind je een extra uitleg inclusief een video.
Allereerst plak je een plakbandje rondom het snoer waar jij hem wilt strippen. Knip het snoer door in het midden van het plakbandje met een snoersnijder of snijd het door met een stanleymes.
Vervolgens ga je de mantel (inclusief of exclusief de extra laag van katoen of rayon) weghalen zodat de bruine en blauwe draad vrij komen te liggen. Dit doe je door op ongeveer drie cm vanaf de bovenkant van het net korter geknipte snoer weer een plakbandje te plakken. Nu is een snoersnijder het handigste, maar je kunt deze stap ook uitvoeren met een stanleymes.
Zet de snoersnijder of het stanleymes weer in het midden van het plakbandje en draai zachtjes rondjes over het snoer. Doe dit heel voorzichtig want je wilt wel de extra laag en de witte mantel weghebben, maar niét de blauwe en bruine mantel, die moeten volledig intact blijven! Een heel voorzichtig en precies werkje dus. Heb je dit goed gedaan, dan kun je met de snoerstripper de losgesneden laag eraf strippen. Als laatste strip je nog ongeveer een halve cm van de bruine en blauwe draad zodat het koper erin zichtbaar wordt.

Bij een twisted snoer gaat het inkorten van het snoer wat anders. Een twisted snoer heeft geen extra witte of zwarte pvc mantel. Hier plak je ook een plakbandje ongeveer 3 cm onder het einde van je snoer. Vervolgens haal je de gevlochten stof een beetje los en die knip je weg met een schaar tot aan het plankbandje. Daarna hoef je alleen nog ongeveer een halve cm van de bruine en blauwe draad af te strippen zodat het koper erin zichtbaar wordt. 

Stap 2: De fitting monteren

Nu je beide zijdes van het snoer hebt gestript kunnen we verder met het monteren van de fitting aan het snoer. Deze stap is hetzelfde voor zowel een grote als een kleine fitting.
Draai de draadbus in de bovenkant van de fitting. Vervolgens draai je de trekontlaster over de draadbus die uitsteekt uit de bovenkant van de fitting. Nu steek je het gestripte snoer voorzichting door de draadbus. As je dat gedaan hebt kunt je de koperen uiteindes van het snoer naar 1 kant draaien. Vervolgens open je met de spanningszoeker de schroefjes die in het porseleinen deel zitten en monteer je de koperen uiteindes onder de schroefjes. Draai de schroefjes stevig aan.
Het porseleinen deel plaats je nu in de bovenkant van de fitting waarna je de onderkant van de fitting op de bovenkant kunt vastdraaien. Draai de schroefranden van de fitting er weer op en draai het schroefje van de trekontlaster aan.

Stap 3: De plafondkap monteren

De fitting is gemonteerd aan je snoer. Nu alleen de plafondkap nog monteren, je hebt bijna je eigen hanglamp gemaakt!
Draai de draadbus in de trekontlaster. Steek nu de draadbus door het gat in de plafondkap. Plaats het tandringetje over de draadbus die door het gat heen komt en draai vervolgens de moer er stevig op vast. Je kunt nu het snoer op de gewenste hoogte plaatsen en vervolgens weer het schroefje van de trekontlaster aandraaien om het snoer te fixeren.
Draai nu weer de koperen uiteindes naar 1 zijde en monteer ze in de kroonsteen. Draai de schroefjes van de kroonsteen stevig vast.

Et voila! Nu heb je het technische gedeelte volbracht. Het is tijd om een lampenkap naar keuze toe te voegen. Let erop dat de maat van de opening in de lampenkap geschikt is voor de gekozen fitting. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet om de juiste lampenkap te kiezen. Plaats de lampenkap tussen de schroefranden op de gewenste manier, bijvoorbeeld zoals hieronder.

Hoe maak je een vintage lampenkap vast | Kap met opstaande rand

Nu kun je een passende led-lamp toevoegen. Welke lamp het meeste geschikt is is afhankelijk van de locatie, het doel en het design van jouw lamp. Wil je de juiste keuze maken? Lees dan ons blog over het kiezen van de juiste led-lamp.

Zelf een hanglamp maken en monteren

Zo, jouw hanglamp is compleet. Dan is het tijd geworden voor de montage aan je plafond! Hoe je het beste jouw hanglamp kunt monteren lees je in onze blogpost hoe moet ik een hanglamp ophangen?

Succes!